Přestaňte kouřit - Zaplatíme to! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Přestaňte kouřit - Zaplatíme to!

Na rakovinu plic umírá každý sedmý kuřák.
Na rakovinu plic umírá každý sedmý kuřák. (: Profimedia.cz)

HRADEC KRÁLOVÉ – Na rakovinu plic umírá každý sedmý kuřák. Jen v České republice je závislá na nikotinu podle odhadů více než třetina populace. V Hradci Králové se rozhodli, že s tím něco udělají. Magistrát zaplatil takzvanou odvykovku kouření. Teď probíhá letošní první ze čtyř terapií.

Během týdne by tak měli být ze všech přihlášených kuřáků nekuřáci. „Zatím se přihlásilo šest lidí. Od včerejška vlastně už ani jeden z nich nekouří. My je podporujeme během dne alespoň esemeskami, teď jsem zvědavý, s čím večer přijdou, jak se jim dařilo,“ říká Jindřich Černohorský, vedoucí komunitního centra B plus v Hradci Králové, který celou akci zaštiťuje.

Antikuřácká sezení jsou v podstatě jednoduchá. Terapeuti vycházejí ze 40 let staré ověřené metody hromadné psychoterapie a působí tedy zejména na psychiku klientů. „Ukazujeme jim různé obrázky kuřáckých plic nebo různých cév a vedeme je k tomu, aby si uvědomili, že je to zdraví škodlivé. Radíme jim taky, co během těch tří nebo čtyř minut dělat, když na ně přijde ta obrovská chuť na cigaretu,“ popisuje princip odvykovky lékař Norbert Cibíček z Ústavu klinické biochemie ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové, který spolu s Jindřichem Černohorským terapie vede.

„Deset let jsem v invalidním důchodu kvůli kouření, a proto jsem se rozhodl přestat. Je to boj, manželka mi ale pomáhá a věřím, že tentokrát to vydržím,“ říká Josef Novotný, jeden z účastníků odvykací kúry.

13 způsobů jak přestat kouřit

1. Nejdříve plán – zaznamenejte den, kdy chcete přestat kouřit, poté odstraňte den předtím z vašeho domu všechny popelníky a zapalovače
2. Buďte hodně pozitivní – nikdy neříkejte »musím přestat«, to zní jako kdybyste něco důležitého ztráceli. Raději si říkejte »nekouřím« a myslete na všechny přednosti, které tím získáte.
3. Vyzkoušejte akupunkturu – na uchu jsou akupunkturní body, které vám pomohou přestat kouřit.
4. Vyměňte formu nikotinu – tělo se nikotinu jen tak nevzdá, na trhu je mnoho možností, jak nahradit nikotin v cigaretě – žvýkačky, tablety, nosní spreje a inhalátory, samozřejmě podle příbalového letáku či rad lékařů.
5. Bojujte s touhou a chutí – držte se, přeneste se přes vaši touhu si zapálit. Udržujte vaši mysl a ruce zaměstnané, chuť kouřit povolí.
6. Podporujte se – přidá vám to na síle přestat.
7. Přilepte si na nástěnku tabulku – na ni si budete zaznamenávat, jak se vám zlepšilo zdraví. Za tři měsíce se funkce plic zlepší až o třicet procent.
8. Přemýšlejte kolik utratíte za cigarety – když vykouříte denně krabičku cigaret v hodnotě padesáti korun, měsíčně je to 1 500!
9. Promluvte si se svým lékařem – vhodné je také vyhledat specialisty, kteří vám s odvykáním pomohou.
10. Čtěte knihy a časopisy pro nekuřáky – tedy takové knihy, které pojednávají o tom, jak přestat kouřit. Je to velká inspirace.
11. Věnujte se nějakému sportu – dělejte něco! Najděte si sport, který vám vyhovuje, sport vám začne do těla vypouštět endorfiny a ty nahradí touhu po nikotinu.
12. Udělejte ze svého domu nekuřácký – nedovolte nikomu, aby u vás kouřil. Pokud je to možné, požádejte své přátele, aby nekouřili ve vaší přítomnosti.
13. Koukněte se na svoje zuby, sledujte, jak se vám samy bělí zuby, takhle byste je nikdy bílé a beze skvrn neměli. Pokud byste pořád kouřili.

Čtěte více v dnešním tištěném Aha!

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.