Praha je v noci plná bezdomovců! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Praha je v noci plná bezdomovců!

2:30 Kampa
2:30 Kampa (Aha! – Daniel Mach)

PRAHA – Centrum Prahy je v noci plné bezdomovců! Stačí se projít po hlavních třídách a nebudou vám stačit prsty na obou rukách. A strážníci? Ti jsou proti bezdomovcům bezmocní.

..

Při průchodu centrem města je bezdomovců až nápadně mnoho. Někteří polehávají na Národní třídě, jiní se snaží najít místo k spánku ve vestibulu stanice metra Můstek, plno je i na Kampě a na Masarykově nádraží. Úplnou oázou bezdomovců je v noci okolí Wilsonova nádraží a Střelecký ostrov. Ovšem běda, pokud se některého z bezdomovců pokusíte vzbudit…

„Bezdomovci nemají peníze na pokutu, a tak s nimi nic nenaděláme. Jenom je můžeme probouzet a vykazovat pryč. Stejně si ale ustelou někde v okolí,“ vykládá bezmocně jeden ze strážníků.

Z 30 000 bezdomovců, kteří jsou v České republice, se jich v hlavním městě pohybuje zhruba 5000. A jen co udeří zima, stáhnou se do Prahy další lidé bez domova.

Podle posledního sčítání magistrátu je v Praze kolem 2000 bezdomovců. Přibližně tisícovka lidí žije na ulici. Další tisíc lidí bez střechy nad hlavou navštěvuje střediska humanitárních sdružení.

„Představitelé měst mají často tendenci považovat za bezdomovce jen ty zjevné, zapáchající a obtěžující, proto ten rozdíl v počtech,“ řekl Pavel Ondrák z Armády spásy. Předloni magistrát pro bezdomovce vystavěl stan, kde mohli přečkat tuhý mráz, protože kapacita pomocných středisek nedostačovala. Letos bude pro ně v říjnu otevřeno nové centrum pod magistrálou u Bolzanovy ulice. Jen aby to stačilo.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.