Nevidomá bude vidět! První operace v Česku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Nevidomá bude vidět! První operace v Česku

Operace probíhá pod několikanásobným zvětšením mikroskopem.
Operace probíhá pod několikanásobným zvětšením mikroskopem.

PRAHA – Oční lékaři včera poprvé v Česku voperovali slepé ženě protézu rohovky, která jí má vrátit zrak! Pacientka (78) má autoimunitní onemocnění, při kterém vysychají všechny sliznice.


„Stává se to po zánětech způsobených zejména poruchami imunitního systému nebo při poleptání oka,“ popsal operatér z kliniky Lexum profesor Martin Filipec, který před šesti měsíci ženě provedl první fázi operace, při níž jí odstranil vnitřek oka a překryl ho sliznicí z ústní dutiny.

„Dnes jsme do středu rohovky zabudovali váleček – dlouhý pět až osm milimetrů a široký tři milimetry – z materiálu, z něhož se vyrábějí oční čočky, které se implantují při operaci šedého zákalu,“ popsal prof. Filipec. Pacientka má ještě oko překryto sliznicí a přibližně za dva měsíce v ní lékař udělá otvor.

Zatím lékaři dělali pouze transplantace rohovek u pacientů, jejichž povrch oka byl v podstatě normální. „Nová metoda by mohla vrátit zrak několika stovkám nevidomých lidí, kterým dosavadní léčba nepomohla,“ odhaduje prof. Filipec.

Speciální protéza rohovky stála 70 tisíc a byla uhrazena z Konta Bariéry, které přislíbilo peníze na dalších deset protéz. Celý výkon přijde na 180 tisíc.


Autor: (wer)
Foto pro Aha! – Klinika Lexum

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.