Británie mluví o českém zázraku: Náš jezdec měl bouračku a teď umí anglicky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Británie mluví o českém zázraku: Náš jezdec měl bouračku a teď umí anglicky!

Matěj Kůs si na to, že uměl plynně anglicky, nevzpomíná.
Matěj Kůs si na to, že uměl plynně anglicky, nevzpomíná. (pro Aha! – Martin Kurz)

PLZEŇ – Je to zázrak, píší britské noviny! Český plochodrážní jezdec Matěj Kůs (18) havaroval při závodě ve skotském Glasgow a zůstal 45 minut v bezvědomí. Když se probral, začal plynně mluvit anglicky! Do té doby přitom tuto řeč téměř neovládal!

Je to zázrak, píší britské noviny! Český plochodrážní jezdec Matěj Kůs (18) havaroval při závodě ve skotském Glasgow a zůstal 45 minut v bezvědomí. Když se probral, začal plynně mluvit anglicky! Do té doby přitom tuto řeč téměř neovládal!

Kůs se zranil v neděli při závodech na ploché dráze, když do něj po hromadné havárii vrazil další závodník a Matějovi úplně zničil helmu. Po pádu zůstal Kůs 45 minut v bezvědomí. Když se v sanitce probral, začal jako zázrakem mluvit s lékaři plynně anglicky, ačkoliv předtím znal jen pár slov. „Na závod si vůbec nepamatuji. Došlo tam k hromadné havárii a já se probral až v sanitce. Až zpětně jsem se dozvěděl, že jsem mluvil plynně anglicky,“ tvrdí Matěj Kůs, závodník PSK Olymp Praha a TŽ Lublin.

Peter Waite – šéf týmu, pro který Matěj závodí – všechno sledoval v přímém přenosu. „Když se Matěj probral z bezvědomí, zrovna jsem mluvil s někým u dveří sanitky. Zaslechl jsem, jak si začal povídat s doktorem a sestřičkou. Nemohl jsem uvěřit, že to mluví náš jezdec,“ říká Waite.

Kůs utrpěl otřes mozku a zprvu vůbec netušil, kdo je. „Dokonce ani nevěděl, že je Čech! Mluvil ale dokonalou angličtinou. A to byla jeho angličtina před nehodou, mírně řečeno, hodně kostrbatá. Teď mluvil s čistým anglickým přízvukem jako ten nejlepší hlasatel zpráv,“ dodává Peter Waite.

„Nejde ale o první takový případ. Nedávno v Anglii havaroval plochodrážní jezdec Tomáš Topinka a v sanitce mluvil perfektně anglicky, i když tuto řeč až tak neumí,“ podotýká Martin Kurz, Kůsův manažer.

Matěj si na chvíle, kdy mluvil bezvadně anglicky, nevzpomíná. Každopádně po návratu do Plzně tuto schopnost opět ztratil. Podle lékařů utrpěl tzv. syndrom cizího přízvuku. Způsobil ho silný úder do hlavy, který zasáhl mozková centra kontrolující řeč. Nyní Kůs chodí o berlích a v pondělí ho čeká operace utržených vazů v levém koleni. I tak se už chystá na další závod. Příští týden by chtěl jet světové finále juniorských mužstev.

Co je syndrom cizího přízvuku?

Tzv. syndrom cizího přízvuku je poměrně vzácný. Dochází k němu při úrazu hlavy, konkrétně levé části mozku. Nejpodivnější případ byl zaznamenán během druhé světové války. Během německého náletu na Norsko zasáhl jednu ženu do hlavy kus šrapnelu. Norka upadla do kómatu, a když se probudila, začala mluvit s německým přízvukem. Obec ji vyhostila. Před nedávnem zase britské noviny uveřejnily zprávu o ženě (60) z Newcastlu, která prodělala mozkovou příhodu. Ačkoliv žena celý život bydlela na jednom místě, začala pak mluvit s jamajským přízvukem.

A co na to čeští odborníci? „Může se stát, že lidé po úrazu nebo mozkové mrtvici začnou mluvit lépe řečí, kterou mluvili dříve a třeba už ji zapomněli. Není však možné, aby smysluplně promluvili cizí řečí, aniž by ji předtím znali. Mohou však říkat odposlouchané věty, které v tu chvíli nedávají smysl,“ říká PhDr. Petr Staníček z brněnské kliniky Logo a dodává: „Měli jsme pacienta, který po mrtvici začal zničehonic plynule mluvit maďarsky. Šlo o Čecha, který dlouho žil v Americe. Později se zjistilo, že do čtyř let žil na Slovensku v místech, kde se maďarština používala. Mozek vyplavil naučené věty, které si pacient už nepamatoval.“

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.