Výdělek pražských taxikářů? Až 100 tisíc měsíčně | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Výdělek pražských taxikářů? Až 100 tisíc měsíčně

Někteří pražští taxikáři jezdí za 90 korun na kilometr.
Někteří pražští taxikáři jezdí za 90 korun na kilometr. (archiv)

PRAHA – A je vymalováno! Taxikáři nás klidně mohou dál obírat. Podle rozhodnutí Městského soudu v Praze si totiž mohou určovat cenu, jak chtějí. Nic naplat, že tím porušují městskou vyhlášku. Taxikáři, se kterými se pražský magistrát právě kvůli ceně 90 korun za kilometr pře, tak mají důvod k radosti. Nadále totiž mohou tímto způsobem vydělávat nehorázné peníze.

A soudy jim daly zelenou!

Nečekaným rozsudkem, který dal zelenou všem podvodníkům, jsou pobouřeny hlavně cestovní kanceláře. „Rozsudek bohužel legalizoval chování některých taxikářů, kteří budou moci beztrestně pokračovat v bezohledném okrádání návštěvníků Prahy. Ti vůbec netuší, že si někdo může dovolit naúčtovat 90 korun i více za kilometr, tedy mnohem více než v nejvyspělejších státech EU,“ řekl mluvčí Asociace cestovních kanceláří Tomio Okamura. Maximální sazba za kilometr po Praze je přitom stanovena vyhláškou na 28 korun!

Taxikáři patří k neblaze proslulé pasti na turisty. „Jeden taxikář nám chtěl naúčtovat 900 korun za to, že nás vezme do našeho hotelu po tom, co jsme vystoupili z metra a nevěděli kam jít,“ popisuje svůj zážitek z Prahy Angličan Jimmy na svých internetových stránkách. „Následně jsme se podívali do mapy a zjistili jsme, že hotel je tři minuty pěší chůze od stanice metra.“ O tom, že se jedná o dobrý »kšeft«, není pochyb. Taxikář s vyšším tarifem má samozřejmě vyšší příjmy. Cesta z ruzyňského letiště na Václavské náměstí může klidně přijít na 1800 korun. Obvyklá cena ale nepřesahuje 550 korun. Podvodní taxikáři ale neštvou jen turisty a magistrát hlavního města. „Já musím jezdit pořád, abych si vydělal na výplatu. Oni si vyjedou dvakrát třikrát do týdne a nemusí pak už nic dělat. Hrozně mě to štve,“ tvrdí taxikář Rudolf. Průměrný plat pražského taxikáře se podle něj pohybuje kolem 25 tisíc korun. Podvodní taxikáři si ale podle odhadů přijdou až na sto tisíc korun!

Pražské trasy:
Letiště Ruzyně – Václavské náměstí (20 km) Nepoctivci: cca 1800 Kč ...poctiví: max. 550 Kč
Masarykovo nádraží – Pražský hrad (3 km) Nepoctivci: cca 650 Kč ....poctiví: max. 230 Kč
Anděl – Vyšehrad (4 km) Nepoctivci: cca 800 Kč ....poctiví: max. 250 Kč

Kolik stojí kilometr?
Brno: .................22 Kč/km
Liberec: .............25 Kč/km
Karlovy Vary: ....35 Kč/km
Ostrava: ............25 Kč/km

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.