Drama pokračuje: Voda ohrožuje Česko. Lidé musejí z domovů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Drama pokračuje: Voda ohrožuje Česko. Lidé musejí z domovů!

Lidé ve Vávrovicích už jsou na velkou vodu zvyklí. Při povodních před deseti lety přišli o všechno, teď už se ani nebojí, jestli se situace bude opakovat. Jsou si totiž jisti, že ano.
Lidé ve Vávrovicích už jsou na velkou vodu zvyklí. Při povodních před deseti lety přišli o všechno, teď už se ani nebojí, jestli se situace bude opakovat. Jsou si totiž jisti, že ano. (pro Aha! – Lubomír Dráždil)

PRAHA – Únava, vyčerpání a neustálý strach! Ve dne v noci se lidé snaží zastavit rozvodněné řeky. Po vydatných deštích totiž stále hrozí stoletá voda. V Přerově vybuchl kvůli průniku vody parovod, po poledni se začalo odehrávat obrovské drama kolem přeplněného krnovského Petrova rybníka.

Včera po poledni Krnovem na Bruntálsku otřásla zpráva vodohospodářů, kteří se začali bát toho, že se protrhne hráz Petrova rybníka a voda zaplaví vesnice i průmyslovou zónu. Záchranáři proto začali zpevňovat a zvyšovat rybniční hráz. Kvůli silnému proudu se jim to ale nepodařilo. Voda se přelévala přes hráz a narušovala její pevnost. To vše děsilo místní obyvatele. Zahájena byla proto evakuace lidí z okolí, někteří ale nechtěli své domy opustit. Boj s rozvodněným živlem pokračoval na Bruntálsku i v době naší uzávěrky.

Problémy mají lidé také ve Vávrovicích. V domě pětičlenné rodiny Vávrlových ještě nezmizely stopy po posledních povodních a už přišly další. „Už bych i řekl, že jsme si zvykli. Zachraňujeme, co jde,“ popisuje situaci Josef Vávrla (66), který v domě žije s manželkou, synem, snachou a vnučkou.

Kvůli vodě, která natekla, kam neměla, také v noci na pátek vybuchlo v Přerově parovodní potrubí. V Komenského ulici tak vznikl kráter o velikosti šest krát šest metrů. Bez dodávky tepla a teplé vody bylo 123 bytů. Výbuch poškodil dvě osobní auta a několik oken. „Bláto také znečistilo fasády a zatopilo místnost v pivovaru,“ řekla krajská mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková.

Voda působila i problémy v dopravě. Řada silnic zůstala neprůjezdná. Pro nákladní automobily byl na Bruntálsku uzavřen hraniční přechod Bartultovice, stékající voda zase podemlela část teplické dálnice D8.

Déšť by měl v následujících dnech pomalu ustávat, řeky se do normálu však budou vracet minimálně týden.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.