Hradečtí budou žíznit. A může za to malá žabka! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Hradečtí budou žíznit. A může za to malá žabka!

Chráněná kuňka ohnivá.
Chráněná kuňka ohnivá. (Profimedia.cz)

HRADEC KRÁLOVÉ – Sto padesát tisíc obyvatel Hradce Králové nechápavě kroutí hlavou. O jejich budoucnosti totiž rozhoduje malá žába žijící v nedaleké oblasti, která byla kvůli ní vyhlášena chráněnou lokalitou. Město odsud ale čerpá pitnou vodu, a to žábu ohrožuje. Ceny vody proto půjdou nahoru a město se může ocitnou i bez ní!

Lepší život pro žábu, a pro obyvatele dražší nebo žádná voda. Tak teď probíhají boje mezi vodohospodáři a ochránci přírody v Hradci Králové. Státem chráněná žába kuňka ohnivá žije u Českého Meziříčí, kde je hlavní zdroj pitné vody pro obyvatele Hradce Králové. Po vyhlášení oblasti za evropsky chráněnou lokalitu ale bude muset město čerpání zdejších vod omezit. Jako zdroj mu tak zbude jen řeka Orlice. A to se prodraží! „V současnosti lidé zaplatí na kubík vody i se stočným 49 korun. Po zvýšení ceny to bude až o pětikorunu více, voda z řeky se totiž musí čistit, a to se prodraží,“ řekla Aha! náměstkyně primátora Pavla Finfrlová. To se samozřejmě nemůže důchodcům nebo lidem s nízkými příjmy líbit.

Před Hradcem Králové je však rozprostřen další, mnohem katastrofičtější scénář. „Může se stát, že by do Orlice někdo něco hodil, nebo že by se do ní obrátil při havárii kamion, a lidé budou úplně bez vody,“ řekla náměstkyně a důrazně dodala: „Zájmy žáby se tak u nás nadřazují nad zdraví lidí!“

Ochranáři se ale kritice brání. Tvrdí, že kuňka ohnivá odsud málem vymizela právě kvůli dlouhodobým zásahům do oblasti a vysychání vlivem nadměrného odčerpávání vody. A chtějí prý jen zabránit tomu, aby lidé měli na svědomí další přírodní tragédii. Také proto byla lokalita vyhlášena za chráněnou. A lidé by se měli uskromnit. „Každý by se měl snažit neplýtvat vodou. Už teď jí nemáme dostatek,“ prohlásil David Číp z místní organizace Českého svazu ochránců přírody.

Boj o vodu pro Hradec Králové však ještě neskončil. Studii, kterou si nechalo vypracovat město a zdejší vodohospodáři a v níž se uvádí, že omezovaný zdroj pitné vody není možné v nejbližších deseti letech přiměřeně nahradit, má nyní na stole ministr životního prostředí Martin Bursík.

Kuňka ohnivá

● dorůstá délky 5 centimetrů
● naprostou většinu roku tráví ve vodě
● živí se hmyzem, červy a pavouky
● je ohroženým druhem
● má žluté bříško; to v ohrožení ukáže a většinu predátorů odradí od útoku

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.