Martin Roman (37), šéf ČEZ: Tu vilu by mu záviděl i brunejský sultán! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Martin Roman (37), šéf ČEZ: Tu vilu by mu záviděl i brunejský sultán!

Stavbu Romanova »domečku« za několik desítek milionů budeme dále sledovat.
Stavbu Romanova »domečku« za několik desítek milionů budeme dále sledovat. (Aha! – Martin Přibyl, ČTK)

PRAHA – Šéf energetického gigantu ČEZ Martin Roman (37) si staví rodinné sídlo, za které by se nemusel stydět ani brunejský sultán! Však si to také může dovolit…

Šéf energetického gigantu ČEZ Martin Roman (37) si staví rodinné sídlo, za které by se nemusel stydět ani brunejský sultán! Však si to také může dovolit… Jen základní plat nejlépe placeného českého manažera dělá podle týdeníku Euro kolem 20 milionů Kč ročně. K tomu odměny v řádech dalších desítek milionů. A navíc má nárok na 750 000 akcií ČEZu – na burze je dnes může prodat za nějakých 750 milionů Kč…

Elektřina přitom stále zdražuje a zdražuje. Její cena vyletěla už letos, v příštím roce se čeká zdražení až o 15 procent a v roce 2009 o dalších 10 až 15 procent! A to přesto, že ČEZ jen za letošních prvních šest měsíců vykázal čistý zisk 21 miliard Kč (o téměř 27 % víc než za stejnou dobu loni). Martin Roman sice naoko říká, že mu zdražování vadí, ale… Jeho smlouva hovoří jasně: Čím vyšší zisk firmy, tím větší odměny pro něj a jeho nejbližší kolegy. A největší nehoráznost? Sám Martin Roman a nejužší vedení firmy dostávají na elektřinu příspěvek! Firma ČEZ totiž svým nejvyšším manažerům kompenzuje zdražování příspěvkem na elektřinu – ve výši 553 korun měsíčně! A další »sociální« výhody? Třeba prvních 30 dní nemoci dostávají plat v plné výši!

Martin Roman, který nedávno získal další lukrativní post (člen dozorčí rady Českých drah), si nyní buduje nový »baráček«. Na okraji Prahy s krásným výhledem do zalesněného údolí se staví celá luxusní rezidenční čtvrť na ploše 120 000 metrů čtverečních. Roman dal jen za svůj pozemek 6000 metrů čtverečních před pěti lety několik milionů korun. V jeho nové vile rozhodně nebude chybět sauna, bazén nebo vířivka. S manželkou Lenkou a dvěma dcerami by se do vily mohl nastěhovat v létě 2009, kdy je plánováno dokončení stavby. Za sousedy bude mít také bohaté a vlivné lidi. Třeba generálního ředitele ČKD Vagonka Ostrava Michala Krska nebo milionáře Jana Mužátka, který vlastní síť restaurací Coloseum. Šéf ČEZu na sebe nedávno upozornil i tím, že věnoval 100 milionů soukromé škole, v níž je ředitelem syn českého prezidenta Václav Klaus mladší. Roman chce, aby zde studovaly jeho děti. Spojení firmy ČEZ s rodinou prezidenta Václava Klause je vůbec velmi těsné. Manželka prezidenta Livia seděla čtyři roky v dozorčí radě ČEZu. A od roku 2005 je zde na dobře placeném manažerském postu zaměstnán i mladší prezidentův syn Jan.

A zajímá vás v čem nejlépe placený manažer Česka jezdí? K dispozici má služební Audi A8 v hodnotě kolem 3 milionů korun. Jeho soukromý vůz je skromnější – »pouze« BMW řady 3.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.