Řidiči, pozor! Čeká nás krvavý víkend! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Řidiči, pozor! Čeká nás krvavý víkend!

Křižovatka smrti u Vysočan na Chomutovsku
Křižovatka smrti u Vysočan na Chomutovsku (pro Aha! – HZS ČR)

PRAHA – Podle dopravních odborníků nás čeká možná nejtragičtější víkend na našich silnicích v tomto roce. Během posledního prázdninového víkendu totiž při nehodách umírá nejvíc lidí. Záchranáři jsou v pohotovosti, policisté chystají doslova manévry.

Letní masakry i zvýšený počet kolizí o prázdninách podle odborníků naznačují, že bodový systém už ztratil svou účinnost. A policisté se shodují, že to potvrdí i dnešek a nadcházející víkend. Podle odhadů by v sešrotovaných autech mohlo vyhasnout přes dvacet životů, škody půjdou do desítek milionů korun. „Řidiči by si měli naplánovat cesty domů tak, aby se vyhnuli největší špičce. Ta bude nejen v pátek odpoledne, ale i v sobotu, kdy končí pobytové turnusy,“ varuje dopravní expert Stanislav Huml.

Příčinou mnoha tragických kolizí jsou podle něj únava a nepozornost. Lidé často havarují a umírají nedaleko od domovů. „Kritické jsou poslední kilometry před dojezdem domů. Člověk je už ve známém prostředí a ztrácí pozornost za volantem. Může tak snadno dojít k tragické události,“ říká Huml.

I proto chystají na poslední prázdninový víkend policisté řadu kontrol po celé republice. V pohotovosti jsou i městští strážníci. Děti, které se vracejí z prázdnin, si znovu zvykají především ve velkých městech na zvýšený provoz. Řidiči by se proto měli na jízdu koncentrovat více než kdy jindy. „Máme zkušenosti, že děti jsou první týdny po prázdninách rozjívené, těžko si zvykají na pravidelný režim, proto by jim měli i rodiče věnovat větší pozornost,“ říká mluvčí městské policie v Praze Vilma Častová s tím, že kritická místa budou střežit desítky mužů zákona.

Poslední vteřina života...

Tak by vypadala poslední desetina vteřiny vašeho života, pokud byste nepřipoutaní nabourali v rychlosti 80 km/h.

● 0,026 sekundy po nárazu se začíná deformovat nárazník. Na vůz působí síla rovnající se třicetinásobku váhy automobilu. Osoby v kabině se pohybují rychlostí 80 km/h
● 0,039 sekundy po nárazu se řidič i se sedadlem posune o 15 cm dopředu
● 0,044 sekundy po nárazu dojde nárazem hrudníku k destrukci volantu
● 0,050 sekundy po nárazu rychlost klesá a na cestující působí síly převyšující několikanásobně jejich hmotnost
● 0,068 sekundy po nárazu řidič narazí na přístrojovou desku, tento náraz lze přirovnat k dopadu břemene o hmotnosti devíti tun
● 0,092 sekundy po nárazu řidič a spolujezdec v jednom okamžiku prorazí hlavou čelní sklo a smrtelně si poraní hlavu
● 0,100 sekundy po nárazu je už zpravidla mrtvé tělo řidiče, opřené o volant, vrženo zpět.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.