Kam půjdou naše peníze? Nikdo neví! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Kam půjdou naše peníze? Nikdo neví!

Ministr Julínek řádil se sexy sestřičkami na párty k páté řadě seriálu Ordinace v růžové zahradě.
Ministr Julínek řádil se sexy sestřičkami na párty k páté řadě seriálu Ordinace v růžové zahradě. (Aha! – Dalibor Puchta)

PRAHA – Poslanci v úterý schválili reformu veřejných financí, jejíž součástí jsou i poplatky ve zdravotnictví. Od Nového roku tak zaplatíme »pěkně na dřevo« za každou návštěvu lékaře 30 Kč, za každý den pobytu v nemocnici 60 korun, 90 korun za pohotovost a 30 korun za každou položku na receptu. Jenže…


Julínkovy poplatky u lékaře

Tohle je ale bordel!

Jak deník Aha! včera zjistil, nikdo, včetně ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS), vůbec neví, komu peníze z poplatků půjdou!! Pánové z vlády, lze to nazvat jinak než bordel?!

Lékaři, kteří budou poplatky vybírat, se už teď obávají, že jim většinu z vybraných poplatků na konci měsíce seberou pojišťovny a oni budou jen pouhými výběrčími státu. „Doktoři budou dělat za stát špinavou práci,“ stěžuje si deníku Aha! praktický lékař Jaroslav Obst z Brna. Příjmy z poplatků budou přitom lékaři povinni zdanit.

Úředníci na ministerstvu mají zatím jasno jen v jednom. Až třetinu z poplatku 30 Kč za návštěvu, tedy asi desetikorunu, »schlamstnou« administrativní náklady spojené s výběrem – vystavení dokladů, zaúčtování, či mzda zaměstnance, kterého si lékař bude muset zaplatit kvůli účetnictví. A co se stane se zbylými dvaceti korunami? Kolik přesně zůstane lékaři a kolik si vezme pojišťovna? To nikdo zatím neví! „Pojišťovny teprve budou vyjednávat s lékaři. Určitě budou například více podporovat praktické lékaře,“ řekl mluvčí ministerstva Tomáš Cikrt.

Samy pojišťovny si ale stěžují, že nedostaly dostatečné podklady od ministerstva zdravotnictví, aby mohly vypracovat metodiku. „Jste první, kdo se nás na to ptá, budu to muset zjistit. Od ministerstva ještě nemáme potřebné podklady,“ řekla mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Tereza Květinová.

Kliknutím zvětšeteA co na to lékaři? Bouří se! „Budeme jako pokladna v kině. Pacient se na mě podívá a já od něj vyberu poplatek. A pojišťovna mně to pak na konci měsíce elegantně sebere,“ myslí si zubní lékař Miloš Pokora. „Považuji také za nefér, že případný nevýběr poplatků bude pojišťovnami pokutován,“ zlobil se Jan Jelínek ze Sdružení praktických lékařů.

Radost z poplatků nemají ani v nemocnicích. Kvůli výběru poplatků se jim totiž prudce zvýší náklady. Budou muset najmout bezpečnostní agentury na ochranu vybraných peněz, vybudovat nové pokladny a zaměstnat víc lidí. „Zcela nepochybně to zvýší naše náklady,“ řekl mluvčí fakultní nemocnice v Motole.

Ministr Julínek řádil se sexy sestřičkami na párty k páté řadě seriálu Ordinace v růžové zahradě.

15 otázek a odpovědí o platbách u lékaře

1) Budou platit i děti?
Ano, všechny. S výjimkou těch z ústavů, nebo jejichž rodiče jsou v hmotné nouzi.

2) Bude se platit za léky v nemocnici?
Ne.

3) Budeme platit i za kontrolu u lékaře?
Ano. Pokud není preventivní.

4) Budou platit za prohlídky i těhotné ženy?
Ne.

5) Bude se platit za preventivní zubní prohlídku, preventivní očkování?
Ne.

6) Bude se platit za návštěvu fyzioterapeuta?
Ne.

7) Jak se bude platit?
Hotově nebo nejdéle do osmi dnů po propuštění z nemocnice. Každý, kdo požádá o vystavení účtenky, ji musí dostat.

8) Jak budeme sledovat, kolik jsme už na poplatcích zaplatili?
Všeobecná pojišťovna plánuje systém, kdy lidé s elektronickou knížkou (IZIP) budou moci sledovat přes internet, jestli už překročili maximální výši poplatků – 5000 Kč ročně.

9) Do kdy musí pojišťovny vrátit pacientu přeplatek za poplatky?
Do dvou měsíců.

10) Bude se platit za recept na antikoncepci?
Ne. Zaplatíte tedy plnou cenu antikoncepce, ale ne poplatek 30 Kč za recept.

11) Co když u lékaře někdo nezaplatí? Je povinen ho doktor ošetřit?
Pokud půjde o neodkladný problém, pak ano.

12) Je pravda, že lékaři, který nedokáže vybírat poplatky, hrozí pokuta?
Normální lékař, kterému se občas nepodaří poplatek vybrat, se žádné pokuty bát nemusí. Účelem pokut je prý ochránit lékaře před nekalou konkurencí založenou na systematickém nevybírání poplatků. Zákon říká, že pokuta až 50 000 Kč může být uložena jen při soustavném nevybírání poplatků bez důvodu.

13) Co když si člověk v ordinaci jen vyzvedne připravený recept. Musí za tuto návštěvu lékaře také zaplatit?
Ne. Zákon stanoví, že se platí jen za vyšetření (nebo zákrok) lékaře, ne za jím objednaná vyšetření nebo vystavení receptu.

14) Pokud mě můj obvodní lékař pošle na odborné vyšetření do nemocnice, kde budu platit?
Tam i tam. Po 30 Kč.

15) Na co si dát pozor v lékárně?
Pacient může za předepsaný lék zaplatit stovky korun a pojišťovna mu pak započítá jen několik desítek, pokud lékař mohl předepsat levnější lék. Když ale lékař na recept vyznačí, že lék nelze nahradit levnějším lékem, tak se doplatek do limitu započítá celý.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.