Topolánek přesvědčil »rebely«, reformu podpoří všichni z ODS | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Topolánek přesvědčil »rebely«, reformu podpoří všichni z ODS

Rebel Vlastimil Tlustý nakonec ustoupil.
Rebel Vlastimil Tlustý nakonec ustoupil.

PRAHA – Premiérovi Mirku Topolánkovi (ODS) se podařilo přesvědčit Vlastimila Tlustého i ostatní »rebely«! Zvednout ruku pro reformu by tak mělo všech 81 poslanců ODS. Ještě včera večer to však nebylo vůbec jasné.


Několika poslancům v čele s Tlustým vadí, že reforma ve znění koaliční dohody z minulého týdne by v roce 2009 daňové zatížení některých lidí v porovnání s rokem 2008 zvýšila. A tak hrozilo, že Tlustý a spol. dnes reformu ve Sněmovně nepodpoří.

Tlustý se proto s Topolánkem v neděli dohodl na změnách slev na dani z příjmu pro rok 2009. Tyto změny se však nelíbily koaličním partnerům. Hrozbu, že by rebelové hlasovali proti reformě, tak premiér Topolánek zažehnal až při včerejším jednání výkonné rady ODS, kde se osobně zaručil Vlastimilu Tlustému i ostatním kritikům reformy, že slevy na daních vyřeší v půlce příštího roku novelou zákona. „Věřím tomu, že to tak bude. Je to osobní garance premiéra, uvidíme...“ řekl deníku Aha! po jednání Tlustý. „Reformu nyní podpoří všech 81 poslanců,“ doplnil.

Závěr Výkonné rady ODS významně zvyšuje šance vlády, že balík daňových, sociálních a zdravotních zákonů prosadí. Jediný otazník tak zatím zůstává nad tím, jak bude hlasovat lidovecký poslanec Ludvík Hovorka, který je stále odhodlán, kvůli navrhovaným poplatkům u lékaře pro děti do 15 let, reformu nepodpořit.


Autor: (vjn)
Foto Aha! – Kateřina Kalibánová

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.