Lékař Bohdan Pomahač: Bude transplantovat obličeje! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Lékař Bohdan Pomahač: Bude transplantovat obličeje!

V této nemocnici bude Pomahač pracovat. Operují se tu boháči a celebrity.
V této nemocnici bude Pomahač pracovat. Operují se tu boháči a celebrity.

PRAHA – Plastický chirurg Bohdan Pomahač z Olomouce bude jako první Čech v historii velet americkému elitnímu týmu plastických chirurgů. Specializace? Transplantace obličeje!


Pracháčům v Americe

Na světě jsou celkem tři lékařská centra zaměřující se na transplantace obličeje. Jedno je ve Francii, druhé v Číně a třetí v americkém Bostonu. A právě tady – v bostonské nemocnici Brigham and Women´s Hospital – se Bohdan Pomahač od podzimu stane šéfem popáleninové kliniky. Zároveň tu povede tým, který bude transplantovat obličeje. „Řešil jsem řadu komplikovaných rekonstrukcí obličeje, hlavně střední části, jako jsou rty či nos. To si člověk uvědomí, jak jsou možnosti lékaře omezené. Třeba rty jsou v podstatě nenahraditelné, pokud pacientovi chybí úplně,“ řekl Pomahač Mladé frontě DNES.

Pomahač proto přišel s nápadem vzít tkáň mrtvého a použít ji na rekonstrukci obličeje pacienta. Výsledkem je, že po roce papírování začíná fungovat doslova elitní tým experimentálních lékařů, respektive týmy dva. Jeden musí mrtvému odebrat tkáň, druhý pak tuto tkáň voperuje pacientovi.

Kliknutím zvětšetePomahač nyní hledá pacienty. Zatím to nejspíše budou lidé, kteří už nějakou transplantací prošli. „Jde o velký zásah do těla a tito lidé musí brát až do smrti léky, které pomáhají tělu přijmout cizí tkáň. Pokud vše půjde dobře, budeme první operaci dělat už za půl roku,“ tvrdí Pomahač.


Autor: (gol)

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.