Julínkova reforma smrti: U lékaře budou platit i miminka s rakovinou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Julínkova reforma smrti: U lékaře budou platit i miminka s rakovinou!

Tomáš Julínek
Tomáš Julínek

PRAHA – Tak to je teda šok! Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) bude nemilosrdně vybírat poplatek 30 Kč za návštěvu lékaře i od těžce nemocných pacientů, kteří musí k doktorovi třeba obden.


Také za pobyt v nemocnici (včetně pobytu v lázních) budeme platit všichni bez výjimky. 60 Kč za den »vysolí na dřevo« i dlouhodobě a chronicky nemocné děti (rakovina, leukémie) či děti mentálně postižené. Navíc šedesátikorunový poplatek za pobyt v nemocnici zaplatí i rodič nebo jiný průvodce dítěte. Poplatky by neměly platit jen děti z ústavů a děti, jejich rodiče berou dávky pro lidi v hmotné nouzi.

„Ano poplatek za pobyt v nemocnici se vztahuje na všechny bez rozdílu. Pokud s tím bude mít nějaká rodina problém, tak se musí obrátit na sociálku a požádat o nějaké peníze,“ řekl deníku Aha! mluvčí ministerstva Tomáš Cikrt. Navíc nebude žádný finanční strop za placení pobytu v nemocnici. Pokud tedy těžce nemocné miminko s jedním z rodičů stráví v nemocnici třeba půl rok, bude je to stát více než 21 000 korun! A poplatek za pobyt se týká i ozdravných zařízení a lázní.

Kliknutím zvětšeteMinisterstvo zdravotnictví bude také vybírat poplatek 30 Kč za každou návštěvu lékaře i u těžce nemocných lidí, kteří musí často k doktorovi na prohlídku. „Od poplatků jsou osvobozeny jen chronicky a dlouhodobě nemocné děti,“ Cikrt tak potvrdil, že se poplatky vztahují i na dospělé s rakovinou, kardiaky či cukrovkáře. A za návštěvu pohotovosti zaplatíte dokonce 90 Kč – i kdybyste třeba umírali...

Přesto budou některá vyšetření od poplatků osvobozena. Třeba když půjdeme na odběr krve, tak 30 korun platit nemusíme. Když však bude odběr krve i s klinickým vyšetřením, tak už poplatek zaplatit musíme. Poplatku se vyhneme i v případě, když si u lékaře vyzvedneme jen výsledky vyšetření, nebo vám pouze vystaví recept.

A jak tomu bude v případě, když nás do nemocnice doveze sanitka třeba po autonehodě? Poplatek platit nemusíme. Pokud ale v nemocnici zůstaneme, pak už nás poplatek 60 Kč za každý den hospitalizace čeká. „Doma také utratíte za jídlo a teplo. Třicetikorunový poplatek za návštěvu a recept není nijak vysoký. Když má někdo na pivo a cigarety, tak si může dovolit zaplatit za položku na receptu,“ sdělil nám mluvčí Cikrt.


Autor: Petr Konečný
Foto: ČTK

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.