Jména podle filmů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Jména podle filmů!

Neryska i Merlin jsou se svými jmény spokojeni.
Neryska i Merlin jsou se svými jmény spokojeni.

PRAHA – Klidně se mohli jmenovat třeba Janička a Pavlík. Rodiče ale chtěli něco jedinečného. Povedlo se. Nerysku (10) a Merlina (7) Blandovi si lidé opravdu zapamatují napoprvé. Nerys se jmenuje podle postavy v kultovním sci-fi seriálu Star Trek a Merlin podle filmu o zázračném meči Excalibur.


Nerys podle Star Treku
Merlin podle Excaliburu

„Chtěli jsme, aby se maximálně omezilo riziko, že ve třídě nebo v zaměstnání bude více stejných jmen. Také jsme si přáli, aby se jméno spojovalo s nějakou konkrétní osobností, ať už skutečnou, literární či filmovou, která by díky svým vlastnostem byla pro naše děti jakýmsi vzorem,“ řekl otec dětí Robert Blanda.

Protože je velkým fandou sci-fi seriálu Star Trek, inspiraci pro první očekávané dítě hledal právě tady. Kdyby se narodil kluk, pojmenoval by ho Spock po jednom z hlavních kladných hrdinů seriálu. Novorozená holčička dostala jméno Nerys – podle postavy důstojnice Kiry Nerys, členky odboje okupované planety a pozdější styčné důstojnice dohlížející na plnění mírové smlouvy mezi vlastí a hvězdnou flotilou. „Postavy Spocka i Nerys si zaslouží, aby po nich byly pojmenovány děti, například kvůli jejich humanistickým ideálům,“ říká Robert Blanda.

Když jeho žena o tři roky později čekala druhé dítě – chlapce, jako protiváhu ke jménu »z budoucnosti«, vybral naopak jméno z historie. Chlapec dostal jméno Merlin, podle kouzelníka, druida z legendy, který králi Artušovi předal magický meč Excalibur, oplývající mocí sjednotit zemi.

Obě netradiční jména vybral otec. „Manželka se s nimi v těhotenství nejen smířila, ale začala se na ně i těšit. Ani na úřadech nebyly větší potíže. Když rodiče nějaké jméno opravdu chtějí, nesmí se zaleknout, když jim někdo říká, že něco nejde. Většinou to totiž jde,“ řekl Robert Blanda.

Potíže nemají ani samy děti. „Mně i bráchovi se naše jména líbí a ve škole je berou úplně normálně. Rodiče mnoha spolužáků jsou totiž cizinci, takže tam naše jména v pohodě zapadají,“ řekla s úsměvem Nerys, která je na rozdíl od svého filmového předobrazu něžná blondýnka.

Když se jmenujete Sergej Omrd…

> Čeští rodiče se rádi inspirují populárními zahraničními filmy, seriály a nebo různými soutěžemi, takže není nouze o Keviny, Brandony, Aarony, Salvatory, Quentiny, Annemarie, Elizabethy, Samanthy, Amandy, Esmeraldy, Kelly, Pamely či Larry.
> V padesátých letech rodiče poměrně často dávali dětem ruská jména typu Sergej či Vasil, občas se také vyskytla dívka jménem Pětiletka.
> Před pár lety dostalo jedno novorozeně jméno Půlnoční bouře.
> Při výběru jména by rodiče vždy měli uvážit kombinaci vzniklou připojením příjmení. Některé, jako třeba skutečně žijící Vinetue (literární postava se píše Vinnetou) Chlupatý, Pětiletka Koniprdová či Sergej Omrd totiž mohou svému nositeli připravit nejednu horkou chvilku.

Jak na to

V případě pochybností o vámi vybraném jménu vás matrika pošle za soudní znalkyní, která vám pomůže ověřit, zda jméno skutečně někde na světě existuje. Pomoci můžete i sami, pokud předložíte hodnověrný doklad, například kopii cizího slovníku či prohlášení matričního úřadu.


Autor: (hš)
Foto pro Aha! – Robert Blanda

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.