Praha: Ráj zlodějů! Takhle vás oberou! - Unikátní snímky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Praha: Ráj zlodějů! Takhle vás oberou! - Unikátní snímky!

PRAHA – Jsou všude kolem nás, v metru, na ulici, v restauracích. Většinou vypadají jako bohatí zahraniční turisté. Mají na sobě značkové oblečení, zlaté šperky, drahé hodinky.


Občas se zeptají na cestu a než jim odpovíte, připraví vás o peněženku, mobil, doklady či cokoliv cenného, co máte právě u sebe. Po stopách kapsářů v centru metropole se každý den vydávají detektivové z »kapsa týmu« policie Prahy 1.

Než se k nám většina zahraničních turistů vypraví, přečte si v průvodci varování před zloději. Pomyslí si: Češi kradou. A opravdu se v Česku krade. Devadesát procent kapsářů řádících v metropoli ale přicestovalo z Rumunska, Bulharska či arabského světa. „Českých kapsářů je už minimum. Spíše to jsou tzv. ošahávačky, které chlapům nabízejí sex a přitom je oberou. Občas se objeví nějaký feťák, který už neví, kde by vzal na drogu,“ objasňuje detektiv Adam Šindelář.

Každodenní lov kapsářů připomíná boj s větrnými mlýny. Detektivů je málo, a tak jejich obličeje už lumpové znají. „Jakmile nás zahlédnou, akci odpískají. Když přijede nová banda, najmou si na hlídání někoho ze zkušených,“ říká kriminalista. Chytání kapsářů tak připomíná »stopovačku«, kdy se pronásledovatel schovává za auta, popelnice, rohy domů.

V současné době ale detektivům hodně pomáhá kamerový systém v ulicích Prahy. „Když je u monitoru vnímavý kolega, zloděje sleduje a hlásí nám, kudy jdou. My se pak nemusíme schovávat a vyhmátneme si je ve vhodný okamžik. Kolega u kamer navíc krádeže nahraje, takže u soudu máme jasný důkaz,“ vysvětluje Šindelář.

Má-li být pachatel potrestán, nestačí chytit ho při činu. „Dostat musíme i toho, který má kořist právě u sebe, a najít i poškozeného,“ říká detektiv.

Agresivita kapesních zlodějů stále stoupá a může jít i o život. „Kapsáři jsou stále agresivnější. Především Arabové jsou schopni vzít nůž na svědky, poškozené i na nás,“ říká Šindelář. Specializují se především na restaurace, a to i luxusní. „Natvrdo přijdou za obsluhou a nabídnou jí peníze za to, že je nechá v podniku krást. Když odmítnou, dají jim nůž na krk,“ líčí detektiv.

Navíc mnozí kapesní zloději si vydržují špičkové a velmi drahé advokáty. „Opravdu máme zkušenosti, že chytíme kapsáře na Florenci, a než přijedeme k nám na oddělení, už tam čeká obhájce,“ dodává detektiv.

Nejčastější finty chmatáků

Restaurace

Tuto metodu detektivové nazývají »odloženky«. Host se pohodlně usadí v restauraci a tašku, batoh či jiné zavazadlo si položí na zem, vedle na židli nebo pověsí za sebe na opěradlo. Zloděj si nenápadně přisedne, prošacuje tašku, vezme, co se hodí, a zase klidně odejde, aniž byste si čehokoliv všimli.

Metro, tramvaje

Kapsář nikdy není sám. Jeden až dva hlídají, jestli je někdo nesleduje. Další pak způsobí nával při nastupování do dveří, například se zarazí a začne se ptát, kam tramvaj jede a než mu odpovíte, jiný krade. Stačí několik vteřin a nemáte nic. Kořist pak ihned předá dalším, kteří s ní zmizí. Pokud vezmou peněženku, peníze z ní při první příležitosti vyndají a vyhodí ji. Bez ní jim totiž nic nedokážete.

UliceKliknutím zvětšete

Pozor na »turisty« s mapou. Přijdou k vám, ptají se na cestu, roztáhnou mapu, tím zakryjí výhled na své ruce a vaše tašky, kapsy nebo ledvinky, a zatímco vy hledáte a ukazujete, oni vás okrádají.
V ulicích, zejména v noci či k ránu, když se »unavení« muži vracejí domů, operují také »ošahávačky« obvykle doprovázené svými ochránci. To kdyby se oběť přece jen začala bránit. Slečny se k muži přitulí, nabízejí mu sex a než se jich zbaví, přijde o peníze, foťák, mobil nebo jiné cennosti.

Čtyři příhody detektivů

„Chytili jsme dvě Romky, když okrádaly japonské důchodkyně. Zlodějky začaly dělat scény, my na ně křičeli »policie«. Japonky nevěděly, co se děje, viděly jen mladíky, jak se strkají se staršíma ženskýma, a daly se před námi na útěk. Nakonec jsme museli chytat Japonky, abychom jim mohli vrátit jejich věci.“

„Lapili jsme ošahávačku, která ukradla Angličanovi peněženku. Je to důkaz, a tak jsme mu ji nemohli hned vrátit. Začal se s námi o ni tahat. Tvrdil, že nejsme policisté, protože nemáme uniformu ani policejní auto, navíc si do nepomalovaného vozu odmítl sednout. A tak jsme museli zavolat policejní hlídku.“

„Minulý týden jsme si v obchodním domě všimli těhotné ženy s nákupním košíkem. Vypadalo to, že nakupuje, ale přes čtvrt hodiny chodila za starou paní, které na první pohled bylo kolem osmdesátky. Tlačila vozíček a měla na něm pověšenou kabelku. Byla skutečně opatrná, pořád si vozík držela, když se ale natáhla pro chleba, těhotná vzala kabelku, nahodila si ji na rameno a pomalu odcházela, jako by byla její. Když jsme ji chytili, hulákala na nás, co to zkoušíme, že je těhotná a že nic neudělala. Důchodkyně v peněžence měla zbývající tři stovky z důchodu a byla tak nadšená, že nám chtěla dát na pivo.“

„U Karlových lázní se přitulila jedna ze zlodějek k vyhlédnuté oběti – muži. Sledovali jsme, jak mu z kapsy vytáhla foťák a peněženku. Když jsme ji při činu lapili, pustila před námi věci na zem. U soudu pak s kamennou tváří tvrdila: »Když jsem mu nabídla sex, začal skákat radostí a ty věci mu vypadly z kapsy. Chtěla jsem mu je podat a policisti to špatně pochopili.« Soud ale nepřesvědčila.“

Kde mají kapsáři největší žně

Metro, tramvaje – dopoledne mezi 8. až 10. hodinou, když lidé jezdí do práce, a v podvečer mezi 17. a 18. hodinou, když se vracejí domů.
Hrad – kolem poledne, když se střídá stráž.
Karlův most – mezi 13. a 14. hodinou, když se z Hradu turisté přesouvají na Staré Město.
Staroměstské náměstí – vždy kolem každé celé hodiny, když bije orloj.
Rizikovou zónou ale zůstává centrum metropole – Staré město, Příkopy, Václavské náměstí – po celý den.

Jak se nestát obětí

Kapsáři nejsou žádní kouzelníci. Jen využívají nepozornosti a lehkovážnosti lidí. V tlačenici nebo v dopravních prostředích doporučují detektivové nosit batohy před sebou, tašky mít stále na očích, kabelky nenechávat viset volně přes rameno. Peníze a doklady je dobré mít například v taštičce pověšené kolem krku a ukryté pod oděvem.

Jak to mají rozdělené

Rumunští zloději
– jejich doménou je metro, jde o dobře organizované čtyř až pětičlenné bandy.
Bulharští zloději
– ovládají ulice centra Prahy
Arabští zloději
– jejich rajónem jsou restaurace, zahrádky, KFC a McDonald`s.


Autor: SAŠA VETKOVSKÁ

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.