Jaroslav Kostka (30): Málem mě zabil potkan! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Jaroslav Kostka (30): Málem mě zabil potkan!

Jaroslav Kostka kvůli potkanovi málem zemřel.
Jaroslav Kostka kvůli potkanovi málem zemřel. (pro Aha! – Karel Janda a Profimedia.cz)

PRAHA – Hebký kožíšek, očka jako perličky – které dítko by po něm netoužilo? Stále oblíbenější domácí mazlíček – laboratorní potkan – však také může skrývat smrtelné nebezpečí. Jaroslav Kostka (30) se zřejmě od doma chovaného potkana nakazil leptospirózou. Málem nepřežil.

Když Jaroslav vyrazil na podzim s přítelkyní na chatu, netušil, že ho to málem bude stát život. Dívka s sebou vzala laboratorního potkana, kterého si pořídila před tři čtvrtě rokem. Aby zvíře nemuselo trávit celý den v kleci, nechali ho proběhnout se po místnosti. Když se vrátili domů, pár dnů bylo vše v pořádku. Pak ale Jaroslava přepadla zimnice, bolela ho hlava i tělo. Do taxíku, který ho odvezl do nemocnice Na Bulovce, se stěží došoural. „Nechali si mě na infekční klinice, z krevních testů bylo jasné, že je to vážné. O pár hodin později mi řekli, že mě musejí uspat. Probudil jsem se po dvanácti dnech napojený na plicní ventilaci a spoustu dalších přístrojů,“ říká Jaroslav Kostka.

Přestože hodně sportoval a byl v dobré kondici, nemoc ho málem zabila. „Selhávaly mi plíce, játra i ledviny. V nemocnici jsem strávil šest týdnů, z toho první tři na jednotce intenzivní péče,“ vzpomíná. Po propuštění z nemocnice následovala tříměsíční rehabilitace, při níž se lékaři starali zejména o poškozené plíce. „Ještě teď se rychleji zadýchávám. Plicní lékařka však při pohledu na mé snímky z kritické doby říkala,že nechápe, čím jsem vlastně tehdy dýchal, a je nadšená, že se plíce dokázaly takhle vzpamatovat,“ poznamenal Jaroslav Kostka.

Když muž v nemocnici bojoval o život, potkan musel na testy a zjistilo se, že je infikovaný leptospirózou. Na chatě se totiž zřejmě nakazil od nemocných myší. „Označili ho za možného původce nákazy a přítelkyně ho musela dát utratit. Ona sama přitom neonemocněla, i když si s ním hrála daleko víc,“ řekl Jaroslav.

Dnes už je Jaroslav daleko opatrnější než dřív. „Krátce po mně na Bulovce na leptospirózu zemřel pacient stejně starý jako já. Je to zákeřná nemoc – nakazit se můžete i tím, že se napijete z plechovky, po které v obchodě přeběhla infikovaná myš,“ varuje Jaroslav Kostka.

Leptospiróza

Je to bakteriální onemocnění náležící do skupiny zoonóz – infekcí přenosných ze zvířete na člověka. Onemocnění je způsobeno několika druhy bakterií rodu Leptospira a podle konkrétní bakterie se projevuje postižením jater, ledvin nebo cév. U lidí se nejčastěji projevuje jako onemocnění jater s následnou Weilovou žloutenkou (nejtěžší forma), která je pro člověka smrtelná. Leptospiróza se přenáší močí nakažených zvířat, nebezpeční jsou zejména divoce žijící potkani a myši. Křečci ani fretky ohrozit své majitele nemohou.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.