Unesli podnikatele a posedí si 14 let! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Unesli podnikatele a posedí si 14 let!

Únosci Karel Ženíšek a Ladislav Grus (vpravo).
Únosci Karel Ženíšek a Ladislav Grus (vpravo). (ČTK)

JIRKOV – Sedm únosců podnikatele Petra Vítka z Jirkova jde za mříže! Mezi nimi je i podnikatelova švagrová, která patřila k hlavním organizátorům únosu. Při něm musela rodina Vítka vyplatit výkupné dvanáct milionů.

Skupina sedmi výtečníků se Vítka pokusila unést dvakrát. Poprvé v listopadu 2005 před jeho domem v Jirkově na Ústecku. Tehdy se ale únosci zmýlili a zaútočili na jeho souseda, který měl podobné auto. Ten se jim však ubránil.

Úspěšní byli až loni 22. ledna. Jeden z pachatelů Ladislav Grus, který byl v té době policistou, vylákal Vítka z domu. Najatí muži pak Vítkovi nastříkali plyn do očí, spoutali ho a odvezli do Žatce. Zde ho drželi zavřeného tři dny. Po Vítkově manželce za vydání muže požadovali dvanáct milionů korun. Když je zaplatila, manžela jí vrátili zpátky. Únosci si pak výkupné rozdělili. Po jejich dopadení necelé dva měsíce po únosu se až na čtyři miliony korun peníze našly.

Nejvyšší trest čtrnáct let vězení dostal bývalý policista Grus. Soud ho odsoudil nejen za loupež, ale i za zneužití pravomoci veřejného činitele, nedovolené ozbrojování a pomoc při podvodu. Ostatní členové bandy si posedí od 10,5 roku až do čtrnácti let, navíc musejí peníze i s úroky vrátit.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.