Máte revma a chcete léčbu? Počkejte, až ten před vámi umře! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Máte revma a chcete léčbu? Počkejte, až ten před vámi umře!

Loni projel Kamil Štabla na motocyklu Evropu s peticí »Protest ride – Europa 2006«, jíž se snažil na problémy českého zdravotnictví upozornit.
Loni projel Kamil Štabla na motocyklu Evropu s peticí »Protest ride – Europa 2006«, jíž se snažil na problémy českého zdravotnictví upozornit. (archiv Kamila Štably)

PRAHA – Na léky nejsou peníze, je ale léto, svítí sluníčko a když se budete opalovat, zlepší se váš zdravotní stav! Přesně takovou šílenost poradila Vojenská zdravotní pojišťovna nemocným, kteří trpí nevyléčitelnou revmatoidní artritidou, Bechtěrevovou chorobou či psoritickou artritidou a potřebují tzv. biologickou léčbu. Sluníčko je přitom pro tyto pacienty nevhodné.

-Revmatiodní artritida, Bechtěrevova choroba, psoritorická artritida
-Nemocní čekají v pořadnících

Zdravotní pojišťovny nemají peníze na moderní biologickou léčbu, kterou v Česku nutně potřebuje přibližně 400 pacientů s revmatickými chorobami. Snaží se tak zřejmě doktorům radit, jak marody léčit. „Po pobytu na slunci se zvýší množství i aktivita bílých krvinek potřebných při imunitních procesech. Díky slunečnímu záření si tedy organismus může posilovat obranyschopnost,“ sdělil Aha! Petr Lédr z Vojenské zdravotní pojišťovny.

„Jde o naprostý nesmysl. Některé nemoci v revmatologii mohou být osluněním naopak vyvolány nebo zhoršeny,“ říká revmatolog prof. MUDr. Jiří Vencovský, DrSc. z Revmatologického ústavu v Praze a dodává: „Zároveň nejčastěji předepisovaný lék na revmatoidní artritidu – methotrexat, zcitlivuje kůži a my doporučujeme pacientům se neslunit.“

Biologickou léčbu používají doktoři u 1000 revmatiků, dalších 400 je zapsaných v pořadnících a čekají, až specializovaným centrům přidají zdravotní pojišťovny peníze na léky nebo některý z nemocných, který léčbu nyní dostává, zemře…

Problémy pojištěncům, kteří potřebují léčbu za 35 tisíc měsíčně, totiž nedělá jen Vojenská zdravotní pojišťovna. „Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) žádné pořadníky nemá, zaplatí ji všem, kteří ji potřebují,“ tvrdí její mluvčí Jana Víšková.

Skutečnost je však jiná. Jen v jednom z 22 center, pražském Revmatologickém ústavu, doktoři nemají peníze na léčení 80 pojištěnců VZP, kteří na lék čekají a nemoc se jim každým dnem zhoršuje. Po této informaci VZP uznala, že opravdu peníze nejsou. „Každý má právo na veškerou léčbu, ovšem ani všechny peníze, které se na zdravotním pojištění vyberou, nestačí pro potřeby každého nemocného v oblasti nejmodernější medicíny,“ dodává mluvčí Víšková.

Co na to ministerstvo zdravotnictví? „Jde o záležitost zdravotních pojišťoven. Nasazení biologické léčby představuje vysoké náklady, ale zároveň peníze šetří – na hospitalizacích, rehabilitaci, lidé mohou pracovat, nemusejí být vypláceny sociální dávky, nemocenská,“ uvádí David Přinesdom z ministerstva zdravotnictví. Poradit ale nemocným, jak pojišťovny přesvědčit, neumí…

Kamil Štabla (43): Na léčbu nemám nárok, jsem málo nemocný...

ODRY – Kamil Štabla (43) z Oder na Ostravsku trpí od sedmadvaceti bolestmi zad. Příčinu jeho problémů – Bechtěrevovu chorobu, u něj doktoři zjistili až po dlouhých devíti letech. Nyní už ví, proč se nemůže hýbat, ale na moderní léčbu je málo nemocný…

„Když se u mě objevily první bolesti, pracoval jsem v Ostravě na šachtě. Lékař mi řekl, že mám namožená záda, dostal jsem injekce a rehabilitaci. Ty nepomohly a bolesti byly stále horší,“ popisuje Kamil s tím, že mu lékaři jeho problémy nevěřili. „Nakonec mi řekli, ať si koupím tepláky a začnu běhat, protože si vymýšlím,“ vypráví Kamil. Další lékař ho označil za simulanta. „Dorazil mne posudkář, který mi řekl, že jsem hypochondr, neurotik a že patřím na psychiatrii,“ říká Kamil.

Nakonec měl po devíti letech štěstí, dostal se k revmatologovi, který diagnostikoval Bechtěrevovu choroba. „Dostal jsem antirevmatika, na bolest jsem bral Tramal v kapkách,“ uvádí Kamil, který byl až do roku 2004 díky lékům relativně v pohodě. „Jednou jsem si ale hrál s dcerkou a z ničeho nic mi ochrnuly nohy. Spadl jsem na zem a nemohl s nimi hýbat. V nemocnici navíc zjistili, že jsem závislý na Tramalu,“ popisuje Kamil, jenž na vozíku strávil tři měsíce, a pak musel podstoupit odvykací léčbu.

Nyní je Kamil tři roky v invalidním důchodu, dokáže chodit jen pomocí berlí a stále trpí bolestmi. „Na moderní biologickou léčbu jsem údajně ještě málo nemocný, nevejdu se do tabulek pro zahájení léčby. S berlemi jsem se smířil, nejvíc mi vadí ta krutá bolest den co den,“ dodává nemocný mladý chlap, který se nechce vzdát a bojuje za práva všech zdravotně postižených.

  • Revma
    Příčinou revmatoidní artritidy, Bechtěrevovy choroby a dalších revmatických onemocnění je porucha imunitního systému. „Ten organismus chrání před mikroorganismy z vnějšího okolí a ničí přestárlé buňky našeho těla. Při jeho nesprávném fungování poškozuje své vlastní zdravé buňky,“ vysvětluje jednoduše příčinu nemocí revmatoložka Kateřina Jarošová. K léčbě se používají léky, které ovlivňují nesprávnou funkci imunitního systému, ty však mají vedlejší účinky a způsobují další onemocnění. Několik posledních let se používá tzv. biologická léčba.
  • Biologická léčba
    „Dokáže výrazně zmírnit příznaky nemoci jako jsou bolesti, otoky a zpomalit její průběh. Nemoc způsobuje zánět uvnitř kloubů, který je deformuje a časem zcela zničí,“ dodává Jarošová s tím, že by nemocní s takto zničenými klouby neměli do léčby vkládat přehnané naděje, ale zároveň upozorňuje: „Jsou studie, které ukazují, že pokud se podá včas, může zřejmě nemoc zcela zastavit.“
Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.