A je to tady! V nemocnicích se začíná platit! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

A je to tady! V nemocnicích se začíná platit!

NERATOVICE/PRAHA – Tak už to začíná! Některé nemocnice už začínají od pacientů vybírat peníze!

Tak už to začíná! Některé nemocnice už začínají od pacientů vybírat peníze! Jako důvod uvádějí novou vyhlášku ministerstva zdravotnictví, podle níž pojišťovny nemocnicím posílají stejně peněz za větší množství zdravotnických výkonů. A tak třeba nemocnice v Neratovicích už zavádí poplatky za hospitalizaci. Za den na lůžku zde zaplatí pacient stokorunu! A budeme v budoucnu platit třeba i za operaci žlučníku, která dnes vyjde při hladkém průběhu na 28 000 Kč? Možné to je!

Neratovická nemocnice Almeda přistoupila k neobvyklému kroku poté, co podle nového sazebníku za větší množství zdravotnických výkonů dostává stejně peněz jako v minulosti. Za den na lůžku si zde pacienti zaplatí 100 Kč! „Maximální platba za celý pobyt bude ale tisíc korun, i kdyby tu člověk ležel třeba tři týdny. A v případě opakované hospitalizace zaplatí tisícovku jen dvakrát ročně,“ uvedl ředitel nemocnice Jiří Vlček. Nemocnice navíc od začátku června omezí provoz a během prvních tří týdnů bude mít provoz jako o víkendu. Jen porodnická část nemocnice bude fungovat v normálním režimu.

Situace, kdy budou pacienti v některých nemocnicích donuceni platit naprosto běžně, může nastat ve chvíli, kdy začne fungovat tzv. síť neziskových nemocnic. Pouze v nich mají pacienti záruku, že budou ošetřeni kdykoli zdarma.
Taková nemocnice se ale musí podrobit »diktátu« Rathova ministerstva zdravotnictví. Zbylé nemocnice, například ty soukromé, které nepřijmou nařízení ministerstva například o počtu lůžek a specializaci, nebudou mít jistotu, že s nimi zdravotní pojišťovny uzavřou smlouvy.

V takovém případě by si v nemocnici museli pacienti hradit péči sami. A na kolik vyjde třeba »obyčejná« zlomenina kotníku? Pokud bude opravdu »obyčejná« a bez výraznějších komplikací, tak na zhruba 28 000 korun!

Děkujeme, Davide…

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.