I dovolená v Evropě se může změnit v horor: Na co si dát v jednotlivých zemích pozor? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

I dovolená v Evropě se může změnit v horor: Na co si dát v jednotlivých zemích pozor?

PRAHA – Myslíte, že se vám na dovolené v Evropě nemůže nic stát? Že tohle přece není Asie nebo Afrika? Nebuďte bláhoví! Stačí si přečíst zprávy jen za posledních pár dnů…

Myslíte, že se vám na dovolené v Evropě nemůže nic stát? Že tohle přece není Asie nebo Afrika? Nebuďte bláhoví! Stačí si přečíst zprávy jen za posledních pár dnů… Katastrofické požáry na Kanárských ostrovech, Mallorce, Španělsku, Portugalsku, Itálii, Řecku nebo Bulharsku. Povodně a nákaza slintavky a kulhavky v Británii. Nebezpečí teroristických útoků v mnoha koutech Evropy nebo riziko okradení vykutálenými místními poberty. Kde a na co si dát největší pozor?

Největší hrozbou letošního léta jsou požáry způsobené rekordními vedry. Kvůli nim oheň zuří prakticky v celé jižní Evropě. Mnoho z požárů je navíc zakládáno úmyslně… Červenec 2007 byl z hlediska požárů vůbec nejhorším měsícem od doby, co se od roku 1985 shromažďují informace o požárech na evropské úrovni. A srpen nemá být o mnoho lepší. V důsledku veder také kolabují a umírají zejména starší lidé.

Velká Británie
Po hrozbách teroristických útoků část země poničily záplavy. Ty sice v minulých dnech opadly, v zemi se ale objevila slintavka a kulhavka. Navíc u pobřeží vyfotografovali v minulých dnech dva obří lidožravé žraloky bílé – jde o slavný druh z hororu Čelisti…

Španělsko, Kanárské ostrovy
Až koncem minulého týdne se hasičům podařilo zlikvidovat obrovské požáry na ostrovech Gran Canaria a Tenerife. Kvůli nim musely být evakuovány tisíce obyvatel i turistů. Z větší části na Gran Canaria vyhořel i park Palmitos, jedna z největších turistických atrakcí ostrova. Nebezpečí požárů trvá i v celém jižním Španělsku.

Portugalsko
Požár zasáhl oblast kolem Aveira (80 km od Porta). V Portugalsku včera teploty dosahovaly 35 °C.

Chorvatsko a Itálie
Plameny v těchto zemích jen v červenci zničili tisíce kilometrů čtverečních porostů, zničily i kempy v řadě přímořských letovisek. V Chorvatsku vypuklo už v létě na 800 požárů.

Kypr, Řecko, Bulharsko
Požáry zasáhly i Krétu. Čtyřicetistupňové teploty zabíjely i na Kypru, z horka tam zkolabovaly desítky lidí. V noci tam teploty dosahují téměř 30 °C – rozhodně si neberte pokoj bez klimatizace!

Finty zlodějíčků v cizině

  • Falešní hlídači parkoviště:
    Ty můžete potkat hlavně v Itálii, nejčastěji u trosek města Pompeje. Na parkovišti zaplatíte hlídači a jdete se podívat na městečko. Když se vrátíte, v autě vám chybějí zavazadla. Na policii se pak ještě dozvíte, že tohle parkoviště vůbec není hlídané.
  • Propíchnuté pneumatiky:
    Nejčastěji se s tím setkáte ve Francii a Španělsku. Na parkovišti nebo na červené vám někdo propíchne gumy. Jeho komplic vám pak nabízí „nezištnou“ pomoc. Během opravování si ani nevšimnete, že vám z kastlíku zmizely peníze, šperky, doklady… Nebo vám někdo pneumatiky poškodí při tankování a pak se vydává za opraváře…
  • Padající dítě:
    Italští lapkové se neštítí ničeho. Matka padá a duchapřítomně vám chce vložit dítě (panenku) do náručí. Vy necháte spadnout vaši tašku s peněženkou na zem a dítě chytnete. Mezitím vám její komplic tašku sebere.
  • Vychytralí taxikáři:
    S nimi mají problémy ve všech světových městech. Cizinci za jízdu platí přemrštěnou cenu všude. A výmluvy? Vůbec nejsou originální – rozbitý taxametr. Egyptští taxikáři se vymykají, jejich specialitou je dvojnásobná cena za zpáteční cenu – prý kvůli čekací době.
  • Podvody s bankovními kartami:
    S lepidlem v otvoru pro karty se můžete potkat na celém světě. Pak vám „náhodný“ přihlížející nabídne pomoc. Poradí vám zadat několikrát svůj PIN. Dobře to odpozoruje a pak, když už s kartou ztratíte trpělivost a odejdete, on ji v klidu, ještě než ji stihnete zablokovat, vybere.
Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.