Česko vysušené jako Sahara: Hrozí požáry a smrtící povodně! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Česko vysušené jako Sahara: Hrozí požáry a smrtící povodně!

Ilustrační foto
Ilustrační foto (: ČTK)

PRAHA – Dávejte pozor! Lesy, suchá tráva na loukách nebo stohy slámy mohou začít kdykoli hořet. Meteorologé varují, že v Česku je nyní nebývalé sucho. „Ve většině krajů hrozí požáry,“ varoval včera Český hydrometeorologický ústav.

Dávejte pozor! Lesy, suchá tráva na loukách nebo stohy slámy mohou začít kdykoli hořet. Meteorologé varují, že v Česku je nyní nebývalé sucho. „Ve většině krajů hrozí požáry,“ varoval včera Český hydrometeorologický ústav. Nejhůř bude do středy, pak by snad mělo začít trochu pršet. Bláznivé počasí nám ale pokoj nedá, na jaře by měly naopak přijít další ničivé povodně!

„Varování platí především pro Prahu, Středočeský, Plzeňský, Jihočeský, Ústecký, Jihomoravský, Zlínský, Olomoucký, Moravskoslezský kraj a Vysočinu,“ upozorňují meteorologové na hrozbu požárů. Už o víkendu zaznamenali hasiči dvojnásobek požárů, při nichž dokonce umírali lidé. Stejné hrůzy můžeme čekat i dnes a zítra, sluníčko bude zemi doslova spalovat.
„Na pondělí předpovídáme slunečno, teploty 27 až 31 °C, v úterý nejvyšší teploty opět do 31 °C,“ říká meteorolog Jiří Hejtmánek s tím, že zaprší nejdříve ve středu.

Teď se na většině míst v republice modlíme, aby trošku sprchlo, ale už za pár měsíců můžeme podle klimatologů čekat ničivé povodně. „Lze očekávat, že přibude jarních povodní, které vznikají při náhlém tání sněhu na horách. Protože dochází, tak jak jsme to mohli pozorovat v několika posledních zimách, k jarnímu oteplení téměř skokem. Jaro se zkracuje, skoro až mizí,“ varoval na serveru iDnes.cz klimatolog Jan Pretel.

Máme se bát…? Slunce prý do 4 let vybuchne!

„Doba extrémně horkých období v Evropě se od roku 1880 zdvojnásobila a jejich četnost je třikrát vyšší než kdysi,“ tvrdí nejnovější vědecká studie uveřejněná v Journal of Geophysical Research Atmospheres. Podle statistiky Českého hydrometeorologického ústavu byl letošní červenec v Česku už 11. teplotně nadprůměrným měsícem v řadě.

Známý nizozemský astrofyzik Dr. Piers Van der Meer tvrdí, že na vině je Slunce. Dokonce tvrdí, že do 4 let nejspíš vybuchne a zničí tak na Zemi vše živé. „Teplota slunečního jádra stoupla za posledních několik let z 15 milionů stupňů Celsia na nebezpečných 27 milionů stupňů. Procesy, které nyní na Slunci probíhají, vedou k jeho zániku,“ tvrdí Van der Meer. Soudí tak podle procesů, které probíhají na hvězdách, než vybuchnou jako supernovy. Obdobný průběh pozoroval i Johannes Kepler v roce 1604, když nastal výbuch tzv. Keplerovy hvězdy v souhvězdí Hadonoše.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.