Poplach v pražské zoo: Gorilí máma zvrací… A malou Tatu nechce krmit! Chtěl ji někdo otrávit?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Poplach v pražské zoo: Gorilí máma zvrací… A malou Tatu nechce krmit! Chtěl ji někdo otrávit?!

Shinda nejprve Tatu jen hlídala...
Shinda nejprve Tatu jen hlídala... (Aha! – Alexandr Malachovský)

PRAHA – Gorilí máma Kijivu v pražské zoo včera onemocněla. „Zvrací, má průjem a stále jen leží. Nereaguje na nás a nejde si ani pro žrádlo. Přestala se dokonce zajímat i o Tatu,“ říká se znepokojením vrchní ošetřovatel Marek Ždánský.

Gorilí máma Kijivu v pražské zoo včera onemocněla. „Zvrací, má průjem a stále jen leží. Nereaguje na nás a nejde si ani pro žrádlo. Přestala se dokonce zajímat i o Tatu,“ říká se znepokojením vrchní ošetřovatel Marek Ždánský.

„Kijivu je vzorná máma a nezájem o Tatu dokazuje, že její problémy rozhodně jsou vážné,“ uvádí Ždánský s tím, že péči o Tatu převzala teta Shinda. Nosí mláďátko na břiše a půjčuje ho i jeho sestřičce Moje. „Shinda ale nemůže Kijivu zastoupit v tom nejdůležitějším, v krmení. Tatu se živí jen mateřským mlékem, hrozí proto mláděti dehydratace,“ obává se Ždánský.

Pokud se Kijivu nezačne o Tatu starat, uzavřou dnes ošetřovatelé pavilon a budou muset malou gorilku od skupiny odebrat a začít krmit uměle. „Nejspíš by bylo nezbytné uspat Shindu, která jinak mládě nevydá. Samozřejmě, jakmile bude Kijivu opět v pořádku, bude mládě do skupiny vráceno,“ říká Ždánský. S návratem Tatu do tlupy by podle něj problém být neměl. „Všichni mají mládě rádi, přijali by ho,“ myslí si Ždánský.

Rozhodnutí, zda Tatu budou muset ošetřovatelé krmit uměle, musí padnout už dnes. „Podle zkušeností z jiných zoologických zahrad vydrží takto staré mládě bez krmení nejdéle 48 hodin,“ dodává Ždánský, který gorily neopustil ani přes noc.

A z čeho může být Kijivu zle? Pokusil se je snad někdo otrávit? Začátkem července jim už někdo do výběhu naházel jablka se zapíchanými hřebíky. „Zatím nevíme. Prohlédli jsme záběry z bezpečnostních kamer a nic neobjevili,“ říká Ždánský a doufá, že jde jen o obyčejnou nevolnost. „Stává se, že něco špatného mohou sníst, třeba meloun. Za pár dní bývají zase v pohodě, ale tady je nejvíc ohroženo mládě,“ dodává Ždánský.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.