Co nás čeká? Párky z mletých kůží jogurty plné škrobu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Co nás čeká? Párky z mletých kůží jogurty plné škrobu!

Ilustrační foto
Ilustrační foto (– Profimedia.cz)

PRAHA – Kvalitní a dobré párky, šunka, poctivé sýry, jogurty nebo třeba pravá čokoláda? Zapomeňte! Plánované zdražení potravin bude podle specialistů na výživu znamenat jediné: budeme se cpát stále víc a víc ošizeným jídlem!

  • Politici zdraží všechno jídlo
  • Budeme muset kupovat náhražky!

Kvalitní a dobré párky, šunka, poctivé sýry, jogurty nebo třeba pravá čokoláda? Zapomeňte! Plánované zdražení potravin bude podle specialistů na výživu znamenat jediné: budeme se cpát stále víc a víc ošizeným jídlem! Už nyní většina výrobců používá místo mléka, masa nebo zeleniny nejrůznější náhražky, které jsou často označovány jako tzv. »éčka« – nejčastěji pšeničný, kukuřičný nebo bramborový škrob, želatina a místo masa tzv. separát z kostí, vepřové kůže, sádlo a sóju…

Kdo by si nechtěl koupit levnou šunku, párky, sýry nebo jogurt? Všichni přece v obchodech koukáme po cenovkách a vybíráme nejen podle toho, co nám chutná, ale především podle ceny... Obchodníci proto tlačí výrobce, aby se snažili při výrobě co nejvíc ušetřit a potraviny tak byly co nejlevnější.
„Pak si ale jdeme koupit jogurt, který už vlastně není jogurtem. Jogurt je mléko zakysané dvěma druhy mléčných bakterií. Pokud obsahuje škroby a nebo želatinu, už nejíte jogurt,“ upozorňuje na náhražky Klára Matoušková, specialistka na výživu.

Jenže najít v nabídce supermarketu pravý jogurt je už nyní prakticky nemožné. „Reklamy nabízejí krémové jogurty, toho však výrobci mohou docílit jen přidáním škrobů. Stejně tak u nízkotučných výrobků. Pokud z mléka odstraníte tuk, ani když je zakysaný, neztuhne, proto se musí zahustit. Výrobek má sice méně tuku, ale extrémně se zvýší množství sacharidů. Osobně všem doporučuji spíše kvalitní jogurt bez škrobů,“ říká Matoušková.

Škroby jsou přímo napěchované i další potraviny. „Pokud je v šunce či párcích méně masa, musí být něčím nahrazeno a samozřejmě něčím levnějším,“ uvádí Matoušková.

Doktoři už nyní upozorňovali na potraviny, které lidskému zdraví neprospívají. „Pokud dojde k tak velkému zdražení, myslím si, že kvalita ještě klesne. Studiemi je dokázáno, že lidé stravující se levnými méně kvalitními potravinami častěji trpí nemocemi, zejména nemocemi srdce a cév, tedy infarkty, mozkovými mrtvicemi, chorobami jater a ledvin a v neposlední řadě i vyšším výskytem zhoubných nádorů,“ varuje lékař Jan Kadleček a dodává: „Na většině náhražek není nic škodlivého, ale jídelníček neodpovídá parametrům zdravé stravy. Opatrné by měly být především maminky dětí!“

Jak se pozná zdravý výrobek?

„Jednoduchý návod neexistuje. Je třeba vždy pečlivě prostudovat složení každého výrobku,“ říká specialistka na výživu Klára Matoušková s tím, že někdy i známé značky nejsou zárukou kvality. „Pokud si kupujete uzeniny, vybírejte ty, které obsahují více masa na úkor různých náhražek, sádla a vepřových kůží. A podobný princip platí vlastně pro každý potravinářský výrobek. Jogurty, kečupy, konzervy, ale i sušenky nebo čokoládu,“ radí Matoušková.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.