Vzácná sova vyrazila do města! Na nárazníku auta! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Vzácná sova vyrazila do města! Na nárazníku auta!

Nyní už je zvíře v péči ochránců přírody.
Nyní už je zvíře v péči ochránců přírody. (pro Aha! – Vladimír Vlk)

PLZEŇ – Učitel Jan Sojka ze strojní průmyslovky v Plzni se nestačil divit, když mířil do školy ze svého oběda. V šachtě mezi budovou školy a chodníkem na jedné z nejrušnějších tříd v Plzni seděla sova.

Učitel Jan Sojka ze strojní průmyslovky v Plzni se nestačil divit, když mířil do školy ze svého oběda. V šachtě mezi budovou školy a chodníkem na jedné z nejrušnějších tříd v Plzni seděla sova. „Ihned jsem zavolal do záchranné stanice živočichů, aby se na to přijeli podívat,“ říká Sojka.

Když ochranáři přijeli, zjistili, že se jedná o poměrně vzácného sýce rousného, který je typickým lesním druhem. „Pak jsme od svědků zjistili, že sem sova přicestovala na nárazníku auta. Tyhle sovy často loví hraboše u příkopů, které jsou plné různých odpadků. Zřejmě ji srazilo auto a sova, která se držela na nárazníku nebo pod autem, se probrala až na rušné křižovatce,“ popisuje ochránce Karel Makoň.

Podle řidiče prý sova na jeho autě cestovala dobrých třicet kilometrů. „Byla statečná, kdyby měla nějaké zdravotní problémy, tak si ji nechám,“ řekl překvapený řidič.

„Odchyt nebyl složitý, sova měla lehký otřes mozku, a tak jsme ji chytili do podběráku,“ dodává Makoň. Nyní je sýc rousný v péči ochranářů, brzy se ale opět vrátí do volné přírody.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.