V Praze skončí kolony - Pomohou světelné tabule! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

V Praze skončí kolony - Pomohou světelné tabule!

Takto vypadá dopravní značení dnes...
Takto vypadá dopravní značení dnes...

PRAHA – Magistrát hlavního města chce v metropoli skoncovat s dopravními zácpami. V boji proti nekonečným kolonám aut má městu pomoci inteligentní dopravní systém. Informační cedule by totiž měly řidiče upozorňovat na kolony a směrovat je na objížďky.


Podobný systém má již několik světových metropolí.

Systém bude složen ze světelných tabulí, které budou řidiče informovat o aktuální dopravní situaci, ale zároveň by doporučovaly kudy jet, aby se zácpě vyhnuli. Město chce také zvýšit počet semaforů. Celkový počet těchto signalizačních zařízení by stoupl o padesátku, v Praze by tak bylo zhruba 560 semaforů. Centrální dispečink by pak podle momentální situace na semaforech prodlužoval třeba intervaly zelené. „Počítáme s tím, že do roku dvou bychom toto zařízení instalovali na Jižní spojce,“ řekl Mladé frontě Dnes Ladislav Pivec, ředitel Ústavu dopravního inženýrství.

Odborníci v současnosti předpovídají, že dopravní situace by se měla zlepšit do roku 2011. Přispět k tomu mají právě tyto informační cedule, ale i dokončený městský okruh.

Kliknutím zvětšeteInteligentní dopravní systém by podle čidel instalovaných ve vozovce zjistil současnou zátěž a podle toho by upravoval třeba i dopravní značky. „Systém například zakáže předjíždění kamionů nebo upraví povolenou rychlost,“ tvrdí Pivec. „Tento systém funguje už na německých dálnicích. Když detektory zjistí, že je v úseku hodně aut, upraví dopravní značení.“

V novém systému má prim hrát hromadná doprava. Dopravní podnik by tak musel vybavit všechny své autobusy a tramvaje zařízením, které by přepnulo signalizaci na křižovatce. Město si od tohoto kroku slibuje, že mnohem více řidičů své automobily nechá na parkovišti a bude jezdit hromadnou dopravou. Problém ovšem je, že odstavná parkoviště jsou plná už dnes. „Až budeme mít kde zaparkovat, budeme jezdit městskou dopravou,“ shodují se řidiči.


Autor: (gol)

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.