Skandální chyba české justice. Pavel Holub (37): Odseděl si osm měsíců i když byl NEVINEN | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Skandální chyba české justice. Pavel Holub (37): Odseděl si osm měsíců i když byl NEVINEN

Pavel Holub krátce po propuštění z vězení.
Pavel Holub krátce po propuštění z vězení.  (Foto Aha! – Tonda Tran, archiv Pavla Holuba)

Osm měsíců v base strávil automechanik Pavel Holub (37) za to, že v práci přeparkovával auta, i když neměl řidičák. Teď je volný. Verdikt pražských soudů smetl ze stolu Ústavní soud (ÚS) v Brně. Živnostník Aha! popsal, že po celou dobu, co nespravedlivě seděl, neviděl své dcery.

Řemeslníkovi z Prahy-Zbraslavi zabavili v roce 2014 řidičský průkaz policisté. „Je nepříjemné ptát se lidí, jestli by s auty popojeli. Nic jiného se ale dělat nedá,“ popsal včera Holub. Před dílnou proto nasedal do aut přijatých do opravy a přejížděl s nimi. Nejdéle za volantem seděl tři minuty, obvykle spíše jednu až dvě. Navíc na uzavřeném dvoře servisu. Soud ho přesto poslal na osm měsícůdo vězení. Trest nastoupil v listopadu 2016, propuštěn byl v červenci 2017. 

Před autodílnu postavili policisté skrytou kameru.

S dcerkou si volal

Nespravedlivý trest si odpykával za zdmi věznice v Rapoticích, po celou dobu neviděl své děti. „Nechtěl jsem, aby za mnou chodily do vězení. Každý den jsme si aspoň dvacet minut volali, ale bylo to málo,“ vzpomínal na strašné období života Holub.

Ústavní stížnost

Rozhodnutí prvoinstančního soudu nezvrátil ani odvolací Městský soud v Praze, ani Nejvyšší soud ČR. Za pravdu Pavlu Holubovi dal až nyní ÚS poté, co podal ústavní stížnost. „On nepoužíval vozy pro potřebu sebe někam přemístit, ale pouze vykonával činnost automechanika, kterou jako takovou soudem zakázánu neměl,“ zdůvodnil verdikt ústavní soudce Ludvík David (67). „Ke své opravárenské činnosti navíc ani nepotřeboval řidičský průkaz,“ řekl. „Vždy se jednalo jen o několik málo metrů v areálu soukromých garáží, kam byl vjezd jiným osobám zakázán,“ doplnil Holubův advokát Robert Plicka.

Pavel s dcerkami Sašou a Viktorkou.

Natočila ho kamera

Osmadvacet jízd bez řidičáku odhalila skrytá kamera, kterou na tři měsíce postavili před Holubovu autodílnu policisté. Měli podezření, že u vozů přepilovává VIN kódy. Nic z toho se ale nepotvrdilo.

Může vysoudit miliony

„Je téměř jisté, že za klienta uplatníme nárok na náhradu škody, i když nezákonné omezení svobody člověka a pobyt ve vězení je těžko napravitelný prostřednictvím finančního odškodnění, byť to může alespoň zmírnit dopady takto nezákonného postupu státu,“ uvedl Holubův právník. Konkrétní sumu zatím určit nelze. „Z praxe mohu konstatovat, že se může v některých případech jednat o škodu v řádech stovek tisíc až milionů,“ dodal advokát Plicka.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.