Labradora Marleyho kopal a škrtil: Dostal podmínku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Labradora Marleyho kopal a škrtil: Dostal podmínku!

Toto štěně jménem Marley ubožák Jakub L. týral...
Toto štěně jménem Marley ubožák Jakub L. týral... (Foto ara)

Tyranům zvířat policie a soudy zatápějí. Za to, co by dříve nebyl možná ani přestupek, dnes padají tresty. Jakubovi L. (24) z Vimperka, který brutálně bil štěně labradora Marleyho, uložil soudce podmínku.

Veřejností otřásly záběry, na nichž mladík štěně Marleyho kopal, škrtil a mlátil s ním o zem. Celou hrůzu kamarád šíleného pána natočil na video. Pes skončil v kritickém stavu na veterině, naštěstí se ho podařilo zachránit.


Kňučelo bolestí
Marley byl v té době po operaci zlomené zadní nohy. Místo aby ho Jakub L. ošetřoval, způsobil mu v návalu vzteku navíc otok hlavy a hrudníku. Štěně nemohlo chodit, bylo v šoku a kňučelo bolestí.
Nyní mu samosoudce uložil rok basy s podmíněným odkladem na dva roky a šest měsíců. Před dvaceti, třiceti lety, by málokdo vůbec podal kvůli tomu, že někdo bije psa, trestní oznámení a pokud ano, nejspíš by z toho nebyla soudní kauza. Co se změnilo?

Nový zákon
Hlavní změnu prodělal zákon. Podle mluvčí Českomoravské kynologické unie Vladimíry Tiché byl v 90. letech prvním zlomem vznik zákona na ochranu zvířat. „Přece jen dal nějaká pravidla, i když ne zcela dostačující,“ říká. Ještě účinnější nástroj pak dostali policisté a soudci v roce 2014. „Nový občanský zákoník už na zvíře nepohlíží jako na věc,“ vysvětluje pražský advokát Jan Černý.
Podle obou je správné, že začínají padat tresty, ale měly by prý být přísnější. „Pro tyto agresivní jedince podmínka není trest. V případech brutálního zacházení se zvířaty by se měly objevovat tresty odnětí svobody bez podmínky,“ míní advokát.

Vliv mají mazlíčci

Mnohé změnila sama veřejnost. „Na to, nad čím by dřív většina lidí mávla rukou s tím, že je to jen zvíře, se dnes veřejnost dívá mnohem přísněji a případy neignoruje,“ uvádí Tichá. Roli podle ní zřejmě hraje skutečnost, že 45 až 50 procent lidí dnes nějaké zvíře vlastní. „Začíná se respektovat, že pes nebo kočka nemá jen hodnotu do nich investovaných peněz, ale i citovou,“ vysvětluje Tichá.


Takové tresty padly
› Vyhodil čivavu ze 3. patra – havířovský fotbalista Karel Skoupý (25) byl loni potrestán za čin podmínkou, navíc musel zaplatit 4500 Kč.
› Želvy v kabelce, psi dva dny v autě – Alici V. z Prahy poslal soud na rok a půl do vězení. Kromě těchto činů porušovala zákaz chovu zvířat.
› Utopil štěně ve vaně a přitom ho točil na video – roční vězení uložil soud za týrání zvířat Janu K. z Prahy. Dalšímu štěněti způsobil zlomeninu nohy.
› Sekáčkem zabil pitbula – Františka E. z Litvínova poslal v roce 2007 mostecký soud na 10 měsíců do věznice.

Tohle půjde před soud
Mladík ubil psa
Psa zabil kvůli štěkání několika údery jeho pán (22) v sídlištním bytě v Chomutově. Hafan podle soudního specialisty zemřel na krvácení do mozku. Měl i poškozená játra, umíral deset minut! Muži policisté ve zkráceném řízení v pondělí sdělili podezření z týrání zvířete. Tyranovi hrozí trest od šesti měsíců do tří let vězení.


Padesát zubožených
Chovatelce z Vlčkovic na Trutnovsku úřady ve středu odebraly 17 psů, 30 fen a šest štěňat, většinou kříženců. Byli zablešení a velmi bázliví. Policie případ prověřuje jako trestný čin týrání zvířat, chovatelku zatím neobvinila. Bude-li prokázána vina, mohla by až na pět let skončit za mřížemi.

Vyhodil štěňata
Hladem a žízní zemřela polovina z 11 štěňat, která někdo vyhodil na pole u Radkovic nedaleko Měčína na Klatovsku. Zbývající bojují o život v psím útulku, který spadá pod klatovské technické služby. Po pachateli se pátrá. 

Takhle Jakub L. týral štěně Marleyho:





Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.