Levný alkohol ve Sněmovně: Všichni se dušují, že nepijí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Levný alkohol ve Sněmovně: Všichni se dušují, že nepijí

Podle údaje deset let starého se ale ve Sněmovně ročně vypije alkohol zhruba za tři miliony korun!
Podle údaje deset let starého se ale ve Sněmovně ročně vypije alkohol zhruba za tři miliony korun! (Foto Profimedia.cz)

Jako bonus, který nikdo nevyužívá, se jeví laciné pití v Poslanecké sněmovně. Z poslanců, které Aha! oslovilo, totiž nikdo nepotvrdil, že by v parlamentu holdoval alkoholu. Jenže množství opileckých skandálů svědčí o něčem jiném!

Uznejte sami, tuzemáček za dvacku, becherovka za třicet, kdo by odolal? Evidentně sami poslanci. Tak na co jim takový benefit je? A hlavně, kdo to tedy pije, když řadoví zaměstnanci kvůli zákoníku práce nesmějí? Tiskový odbor dolní komory Parlamentu ČR Aha! na zaslaný dotaz, za kolik peněz se ročně »bumbá« v poslaneckých restauracích, kde je za hubičku i jídlo, neodpověděl.


Propijí miliony!

Podle údaje deset let starého se ale ve Sněmovně ročně vypije alkohol zhruba za tři miliony korun! A vehemence, s jakou si poslanci udržují ceny špiritusu proklatě nízko – od července si na část potravin a nápoje sníží přirážku k ceně z 50 na 40 procent – nemůže mít jiný důvod, než že pití v parlamentu někomu hodně chutná. Důkazem jsou koneckonců i alkoholové excesy zveřejněné v médiích.

Září 2003
I sedět byl problém
Několik incidentů má za sebou exposlanec ODS Petr Kott (55), později odsouzený v korupčním skandálu kolem Davida Ratha (52). Po skandálu z roku 2003 ho dokonce vedení strany vyzvalo, aby složil svůj mandát. Ukázalo se totiž, že Kott opilý i hlasoval. Další z alkoholových excesů měl Kott na jaře 2004. Tehdy na jeho adresu jedna z pracovnic Sněmovny řekla: „Byl tu a dával si panáky slivovice. Byl tak pod parou, že pouhé sezení pro něho byl problém.“

Srpen 2013
Léčba antabusem
Řada překvapení čekala na sněmovní uklízečky, které omylem vyklidili v létě 2013 poslanecké lavice. Mezi objevenými kuriozitami byl i antabus, tedy lék důvěrně známý těm, kteří se léčí z alkoholové závislosti.

Květen 2015
Pil či nepil?
O tom, že poslanec Miroslav Kalousek (57, TOP 09) byl opilý na schůzi Sněmovny napsal tehdy na Twitter exministr zemědělství Marián Jurečka (37, KDU-ČSL). „Musím podpořit pana Jurečku. Považuji za skandální, že opilý poslanec Kalousek – on byl opilý už ve 12 hodin, když jsem vedle něho seděl... lhal, urážel nás, říkal, že jsme zkorumpovali koaliční partnery a takovéto sprosťárny. Že byl opilý, to každý věděl. On je opilý permanentně,“ reagoval na to současný premiér Andrej Babiš (63, ANO). Kalousek ovšem vše naštvaně popřel.

Říjen 2017
Staník žvaník
Dokonce trestní oznámení si vysloužil za opilecké výroky nenávistné vůči menšinám dnes již bývalý tajemník SPD Jaroslav Staník (54). „Ve chvíli, kdy tam přišla paní ministryně Marksová, tak se do ní (Staník) začal velice vulgárně navážet a byl opilý,“ popsal později incident z poslanecké restaurace exposlanec Marek Černoch (48).

Čeká se na Vondráčka
O zlevnění jídel ve sněmovní kantýně chtěl deník Aha! mluvit přímo s šéfem dolní komory Radkem Vondráčkem (44, ANO). Ten ale do uzávěrky tohoto vydání na žádost neodpověděl. Aha! bude čekat na jeho reakci a do té doby zevrubně informovat o tom, jaké výhody zákonodárci mají a že obědy za hubičku (na rozdíl od zaměstnanců Sněmovny) vskutku nepotřebují.

Radek Vondráček


Velký sněmovní panák již od 18 Kč!
Ceny chlastu pro poslance:
0,05 l Vaječný likér 18 Kč
0,05 l     Becherovka 30 Kč
0,05 l Fernet Stock 28 Kč
0,05 l Napoleon duclon 19 Kč


Co si myslíte o levném alkoholu v parlamentu poslanci? A využíváte cen, které jsou oproti okolním hospodám minimálně dvakrát nižší?

Martin Kupka (42, ODS)
„Zatím jsem si ve Sněmovně tvrdý alkohol nedával a ani tyto ceny mě k tomu nepřemluví.“

Ondřej Veselý (42, ČSSD)
„Nejsem schopen porovnat ceny alkoholu s okolními restauracemi, protože je nenavštěvuji.“

Lukáš Bartoň (37, Piráti)
„O cenách alkoholu přehled nemám, já si dám maximálně jedno, dvě piva večer po práci, pokud neřídím.“

Barbora Kořanová (33, ANO)
„Nejsem si jistá, zda znám ceny alkoholu ve Sněmovně, spíše ne. Ke konzumaci se vyjádřit mohu, větší jsem nezaznamenala.“

Andrea Brzobohatá (47, ANO)
 „Alkohol v Poslanecké sněmovně vůbec nekonzumuji, takže ani nevím kolik stojí“

Zuzana Majerová Zahradníková (45, ODS)
„Po práci piju pivo, zřídka víno. A to je cenově srovnatelné s ostatními restauracemi.“

Jana Krutáková (55, STAN)
„O cenách alkoholu v poslaneckých restauracích nemám přehled, chodím tam pouze na jídlo.“


Dominik Feri (21, TOP 09)
„Alkohol by především neměl být prodáván během jednání Sněmovny.“

Jan Chvojka (37, ČSSD)
„Nechápu, proč mají mít poslanci něco levnější. Co se týká konzumace alkoholu ve sněmovních restauracích, nepřekračuje podle mě standard.“

František Elfmark (39, Piráti)
„Co se týče cen tvrdého alkoholu, nemám moc přehled, protože ho nepiju. Byl bych ovšem rád, aby se ceny ve všem blížily reálnému životu.“

Karla Maříková (37, SPD)
„Osobně bych byla pro zákaz prodeje alkoholu ve Sněmovně. Co se týká cen, tak nemohu posoudit. Nejsem konzumentem.“



Přečtěte si
st.rec
21. 6. 2018 • 07:37

Určitě tam nikdo nepije a určitě ne za své.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.