Hrad(zase) kašle na ústavu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Hrad(zase) kašle na ústavu!

Miloš Zeman
Miloš Zeman (Foto ČTK )

Jen co skončilo referendum uvnitř ČSSD, zda má strana vstoupit do koalice s ANO, objevil se problém. Prezident Miloš Zeman (73) a už ani premiér Andrej Babiš (63, ANO) nechtějí na pozici ministra zahraničí Miroslava Pocheho (40, ČSSD). Může si Zeman dovolit ho nejmenovat? Odborníci na ústavu promluvili.

Podle ústavního právníka Jana Kysely to vypadá, že prezident si opět listinu vykládá, jak se mu zachce. „Takhle ta role prezidenta republiky ústavou zamýšlená není, aby si vybíral, kterého ministra akceptuje nebo neakceptuje,“ sdělil Aha! V právním dokumentu stojí k věci jediné: že prezident jmenuje a odvolává na návrh předsedy vlády ostatní členy vlády a pověřuje je řízením ministerstev nebo jiných úřadů. „Mám pocit, že je to (Zemanovy nároky, pozn. red.) exces z role prezidenta republiky,“ doplnil Kysela.


Podobně spor vnímá i ústavní právník Jan Kudrna. „Podle mě nemůže odmítnout návrh na jmenování pana Pocheho. Je věcí premiéra, jestli on ustoupí prezidentu republiky a třeba pana Pocheho vůbec nenavrhne. To si ale musí vyjednat se sociální demokracií,“ řekl pro Aha!. Věc se může čistě teoreticky dostat až před Ústavní soud. „Může z toho být i právní spor v podobě kompetenčního sporu, kdy by se předseda vlády domáhal u Ústavního soudu k potvrzení své teze o tom, že je to předseda vlády, který si vybírá ministry,“ sdělil Kysela.


To by ale Babiš a Zeman nesměli »držet basu«. Podle Jana Kudrny by záleželo, z jakého důvodu by to k Ústavnímu soudu šlo. „Kdyby se jednalo o osobní nebo politický důvod, tady by to bylo na nějaký střet. Ale to je věcí premiéra,“ řekl.

Proč nechtějí Pocheho?
● Poche (na snímku) je kritizován i z řad KSČM, o jejíž hlasy se má kabinet ANO a ČSSD opírat, kvůli svému angažmá v Evropském parlamentu.
● Pro Zemana je nepřijatelný, protože dle něho má pozitivní názor na migraci.
● V prezidentských volbách navíc vyzýval k podpoře Zemanova rivala Jiřího Drahoše (69).

Miroslav Poche



Tehdy ho štval Havel
I prezident Václav Havel (†75) měl výhrady při sestavování vlády v roce 1998. Zeman si jako premiér nenechal líbit, aby mu někdo mluvil do vlastních návrhů, a uzemnil prezidenta tím, že „neměli bychom se tedy ptát, kdo se komu líbí či nelíbí“. Dnes už to ale asi neplatí...

Týden schůzek
*Prezident Zeman po návštěvě Ústeckého kraje přijme všechny kandidáty na ministry. Včetně kontroverzního Pocheho. Podle mluvčího Jiřího Ovčáčka chce prezident požádat, aby Poche zvážil svoji kandidaturu a umožnil tím vznik nové vlády. Zeman se z návštěvy kraje vrátí ve čtvrtek.
*Předseda ČSSD Jan Hamáček (39, ČSSD) chce od premiéra Andreje Babiše slyšet jména kandidátů na ministry. V tomto týdnu by se k nominacím na ministry měli oba dva sejít.

Miloš Zeman pálí na Hradě červené trenýrky:

Video se připravuje ...



Přečtěte si
havran2
19. 6. 2018 • 23:16

Hamáček si asi myslí,že všichni budou skákat jak on bude pískat.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.