ODS chystá revoluciv družstevním bydlení | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

ODS chystá revoluciv družstevním bydlení

PRAHA – Poslanci ODS chtějí přinutit bytová družstva, aby zrychlila vydávání bytů do osobního vlastnictví svým členům. Návrh novely zákona, který předložili poslanci ODS Zdeňka Horníková a Oldřich Vojíř, počítá s tím, že pokud družstvo nepřevede byt včas, bude muset zaplatit družstevníkovi ročně úrok z prodlení ve výši 10 % tržní ceny bytu.

Poslanci ODS chtějí přinutit bytová družstva, aby zrychlila vydávání bytů do osobního vlastnictví svým členům. Návrh novely zákona, který předložili poslanci ODS Zdeňka Horníková a Oldřich Vojíř, počítá s tím, že pokud družstvo nepřevede byt včas, bude muset zaplatit družstevníkovi ročně úrok z prodlení ve výši 10 % tržní ceny bytu. Například u bytu za milion 100 000 Kč ročně!

Součástí návrhu je i zvýšení finančního vypořádání podílu při odchodu z družstva ve výši tržní hodnoty bytu. To by ocenili zvláště neplatiči nájemného, kteří bývají vyloučeni z družstva. Nyní je praxe taková, že se vyplácí jen zůstatková hodnota členského podílu, která je samozřejmě podstatně nižší. Nově by měli i tito lidé při odchodu z družstva – po zaplacení svých dluhů – nárok na vyplacení peněz ve výši obvyklé hodnoty bytu.

Předseda Svazu českých a moravských bytových družstev Vít Vaníček s návrhy rezolutně nesouhlasí. „Vydávání bytů prakticky funguje. Vnímáme to jako útok proti družstvům. Řada z nich by se mohla kvůli tomu dostat do finančních potíží,“ řekl Vaníček. „Je zbytečný zákon, který má řešit něco, co funguje,“ myslí si i poslanec Jiří Carbol (KDU-ČSL).

Poslankyně Zdeňka Horníková (ODS) však tvrdí, že návrh nesměřuje proti bytovým družstvům.
„Řada družstev funguje dobře a lidé jsou v nich spokojeni. Mnohde členové a družstva nejsou v rovnocenné pozici. Chceme proto dát všem družstevníkům stoprocentní jistotu, že oni sami ani jejich děti o byty nikdy nepřijdou,“ uvedla Horníková pro deník Právo.

Novela počítá i s tím, že každý družstevník bude mít nárok na převod do osobního vlastnictví bez ohledu na to, zda si v minulosti podal žádost o převod či nikoli.
Návrh zatím získal podporu v předsednictvu poslaneckého klubu ODS, podporuje ho ale třeba i poslanec ČSSD Stanislav Křeček. Již brzy bude návrh předán vládě, která k němu zaujme stanovisko. Až dosud bylo od roku 1995 převedeno z družstev do osobního vlastnictví zhruba 30 % bytů – tedy necelých 200 000 bytů z celkového počtu přibližně 660 000 družstevních bytů.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.