Levná jídla pro poslance?! Dostávají statisíce, přitom skrblí na krajíce! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Levná jídla pro poslance?! Dostávají statisíce, přitom skrblí na krajíce!

Sněmovna České republiky
Sněmovna České republiky (Foto ara)

Berou peníze, nad kterými se obyčejným smrtelníkům protočí panenky. Klidně i stotisícové výplaty přistávají každý měsíc na účtech »nadlidí« ze Sněmovny. A přesto se poslanci handrkují kvůli pár kačkám za jídlo.

Je libo obídek do 50 korun a spláchnout ho pivíčkem za ceny, o kterých se běžným lidem ani nezdá? V poslanecké vývařovně žádný problém. A to si poslanci ze Stálé komise pro práci Kanceláře Poslanecké sněmovny na konci letošního května odhlasovali, že sníží přirážku k pořizovací ceně z 50 na 40 procent, aby mohli střádat další korunky ke korunce. Je to pro ostatní Hlavním argumentem zákonodárců bylo, aby se v dotované jídelně najedli levněji zaměstnanci dolní komory. Jenže z toho těží i oni. Navíc řadový zaměstnanec si pivko k obědu dopřeje jen stěží, aby nepřišel o práci. I když zlevnění není velké, mnoho lidí vytočilo. Proto šéf dolní komory Radek Vondráček (44, ANO) rozhodl, že napříště už o cenách nebudou rozhodovat poslanci.

„Bude to řešit jen příslušný odbor kanceláře (Sněmovny, tedy úředníci – pozn. red.) a jeho gastrooddělení. A už navždy si ušetříme tyto zprávy,“ prozradil Aha! Už odhlasovaná nižší přirážka a z ní vyplývající ceny ale platí... Žijí v bublině I když se zákonodárci mnohdy dušují, že tomu tak není, často žijí ve vlastní bublině a realitu okolního světa příliš nevnímají. Proto jim nedochází, proč jejich dotované jídlo s královským platem, kdy jen základ činí 75 900 korun hrubého, dokáže obyčejné lidi, kteří berou třetinu (podle dat statistiků je mzda, kterou lidé nejčastěji vydělají, kolem 25 tisíc korun hrubého měsíčně – pozn. red.), pořádně vytočit. S tím souhlasí i sociolog Tomáš Kostelecký: „Je jasné, že toto lidem nemůže připadat spravedlivé. A je to navíc věc, které každý rozumí a může se k ní každý vyjádřit,“ řekl Aha!.

Čeká se na Vondráčka

O zlevnění jídel ve sněmovní kantýně chtěl deník Aha! mluvit přímo s šéfem dolní komory Radkem Vondráčkem (44, ANO). Ten ale do uzávěrky tohoto vydání na žádost neodpověděl. Aha! bude čekat na jeho reakci a do té doby zevrubně informovat o tom, jaké výhody zákonodárci mají a že obědy za hubičku (na rozdíl od zaměstnanců Sněmovny) vskutku nepotřebují.

Kolik berou »nadlidi«

Předseda Sněmovny 203 600 Kč

Místopředseda Sněmovny 144 700 Kč

Před. posl. klubu* až 121 437 Kč

Předseda výboru 106 700 Kč

Předseda komise 106 700 Kč

Vedoucí delegace 106 700 Kč

Předseda podvýboru 91 300 Kč

Místopředseda výboru 91 300 Kč

Místopředseda podvýboru 83 533 Kč

Řadový poslanec 75 900 Kč

Přečtěte si
6010
18. 6. 2018 • 15:04

To je známá věc.Čím více peněz, tím větší hamoun.Milionáři na penězích většinou (jsou i světlé výjimky) sedí a nepustí korunu.A ten největší chudák se rozdělí o poslední sousto třeba s toulavým psem.Mám to odkoukané.Bohužel to takto funguje.Protože ten milionář chce ještě víc, chce být multimilionářem.S jídlem roste chuť.Ale mezi námi, jsou to vlastně chudáci, duchem .

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.