Kdo hlídal Kima a Donalda? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Kdo hlídal Kima a Donalda?

Kim i Trump setkání přežili, dál mohou děsit svět.
Kim i Trump setkání přežili, dál mohou děsit svět. (ČTK)

Setkání Kim Čong-una a Donalda Trumpa v Singapuru provázela komplikovaná bezpečnostní opatření, oba politici jsou přece jen trnem v oku mnoha lidem i organizacím. Kromě tradičních bodyguardů, které si přivezli, je ale chránili i Gurkhové, elitní vojáci z Nepálu, které respektuje celý svět. Mají speciální drsný výcvik a pověst bojovníků, které nic nezastaví!

Proč zrovna oni? Gurkhové jsou prostě nejlepší. Mezi ozbrojenými silami nejsou žádnou novinkou, zakládají si na dlouhé historii a tradicích. „Jsou vytrvalí, odvážní, odolní a disciplinovaní,“ charakterizuje je historik Tony Gould. V Nepálu bojovali odnepaměti, svět si ale jejich odvahy a šikovnosti všiml až při anglo-gurkhské válce v letech 1814 – 1816. Britská Východoindická společnost tehdy chtěla z Indie protlačit svůj vliv i do Nepálu, a když se to nedařilo po dobrém, zkusili to po zlém. I když měli převahu, odpor nezlomných Gurkhů je zaskočil a měli velké ztráty.

Přísné podmínky pro přijetí

Naděje na přijetí do elitních sborů je malá. Do Británie se ročně hlásí 10 tisíc uchazečů na 240 míst, v Singapuru berou jen 60. Adept musí být skoro supermuž. S 25 kily na zádech vyběhne do strmého himálajského kopce dlouhého 5 km do 55 minut, 75krát za sebou musí vyskočit na bednu v jedné minutě. A udělat 70 sedů-lehů za minuty dvě. K tomu musí zvládnout také vědomostní test z logiky a matematiky. Jakmile jsou přijati, stěhují se do cílové země a mohou tam žít i s rodinou. Výcvik trvá 39 týdnů, nejsou ale jen u pěchoty, jdou i k ženistům, spojařům a logistikům. Základní výcvik absolvují bez problémů, aby někdo vypadl, je vzácné. Během tréninkového běhu si například jeden Gurkha zlomil nohu, trať ale dokončil ještě mezi prvními. Aby dostali penzi, musí odsloužit nejméně 15 let, maximálně ale 30. Poté nastávala smutná situace, kdy se museli Gurkhové vracet zpět do Nepálu, občanství totiž nikde nedostali. V Británii ale po letech protestů věrným gurkhům zůstat dovolili.

Celý článek najdete v tištěném Nedělním Aha!



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.