Sociální sítě a mobily nás šíleně stresují: Potřebujeme už 8,5 hodiny spánku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Sociální sítě a mobily nás šíleně stresují: Potřebujeme už 8,5 hodiny spánku!

Nové technologie nás vysilují.
Nové technologie nás vysilují. (Foto Pixabay)

V dnešní době prospí dospělí lidé průměrně pouhých sedm hodin denně, ač je obecně známo, že spánku je potřeba minimálně osm hodin. Nyní ale vědci přišli s novým tvrzením, podle kterého potřebujeme spánku ještě o půl hodiny víc. A může za to stres!

„Vyžadujeme mnohem více spánku, protože jsme neustále bombardováni velkým množstvím informací,“ uvádí expert na spánek Daniel Gartenberg z Pensylvánské státní univerzity. Podle něho je jednou z úloh spánku kromě obnovy buněk také třídění informací, které během dne sbíráme, na potřebné a nerelevantní. Technické vymoženosti dnešní doby zdravému spánku také nepřispívají, i když některé aplikace mohou zdravému spánku pomoci. Například mobilní aplikace Sonic Sleep, která pomocí tzv. bílého šumu brání jiným ruchům, aby nás v noci probudily.

„S mobily a sociálními sítěmi se naše mozky nikdy úplně nevypínají, a proto jsme neustále v úzkosti, i když si toho možná ani nevšimneme. Je potřeba se to odnaučit,“ míní Gartenberg. Pro tento trénink by přitom jen stačilo odnášet před spaním telefon z ložnice.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.