Manžele měli vystěhovat: Dům chtěli vyhodit do vzduchu. Raději výbuch, než odchod! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Manžele měli vystěhovat: Dům chtěli vyhodit do vzduchu. Raději výbuch, než odchod!

Policisté, hasiči i vyjednávači stojí u domu, který nechtěli neplatiči opustit.
Policisté, hasiči i vyjednávači stojí u domu, který nechtěli neplatiči opustit. (Foto Aha! – Zdeněk Hynek)

Dali mu život a syn se jim odvděčil, »bouchnul« rodičům střechu nad hlavou. Dům byl jeho, měl na to právo, máma s tátou teď ale skončili v cele. Ze zoufalství chtěli stavení vyhodit do vzduchu ve chvíli, kdy je exekutoři přišli z rozhodnutí soudu vystěhovat.

Dům v poklidné ulici na kraji Kobylí na Břeclavsku koupil před několika lety syn starších manželů. „Nejsou místní, mluvilo se o tom, že dům měl jako investici a nastěhoval do něj rodiče. Pak se nějak nepohodli, snad kvůli placení energií. Dům proto prodal novému vlastníkovi,“ popisuje muž ze sousedství. To bylo v roce 2010. Vše vyvrcholilo ve čtvrtek vyhrožováním exekutorům i policii a skončilo zásahem speciální jednotky.

Nový majitel domu s manžely podepsal nájemní smlouvu a umožnil jim v domě dál bydlet. „Ti vzápětí kupní smlouvu zpochybnili a obrátili se na soud, zároveň neplatili nájemné. Soud ale pravomocně rozhodl, že kupní smlouva byla v pořádku,“ uvedl prezident exekutorské komory Vladimír Plášil.

Táhne se to roky

V roce 2014 byl poprvé vydán příkaz k vystěhování manželů. „Po podání všech opravných prostředků byl exekuční titul potvrzen soudem v roce 2016,“ upřesnil Plášil. Poprvé měli být z domu silou vypovězeni letos 20. dubna. „Už tehdy došlo k napadení soudního exekutora. Když ve čtvrtek mělo dojít k vyklizení nemovitosti a v ruce nájemníka se objevila střelná zbraň, zavolali jsme policii,“ vysvětlil prezident exekutorské komory.

Pustili plyn

Napnuté nervy manželů neuklidnil ani její vyjednavač. Povolaná tak byla zásahová jednotka. Vtrhla do domu a manžele vyvedla v poutech. Ti před tím ještě stačili pustit plyn s výhrůžkou, že raději vše vyhodí do povětří, než by z domu odešli. V ulici tak zasahovali i plynaři. „Muž a žena skončili v policejní cele,“ potvrdila policejní mluvčí Kamila Haraštová.

Klidný starší pár

„Oni nebyli odtud, přistěhovali se. Potkávali jsme je minimálně. Šlo o klidný starší pár, nebyli hluční. Žili si sami pro sebe. Už dřív k nim chodili exekutoři. Vím, že si pořád půjčovali takové ty rychlé půjčky,“ uvedla sousedka a dodala: „Nevím, jak to v rodině měli, ale je to smutné.“



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.