Fenka, kterou nikdo nechtěl, se málem udrbala k smrti: Dva roky strávila Dája v kleci | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Fenka, kterou nikdo nechtěl, se málem udrbala k smrti: Dva roky strávila Dája v kleci

Léčbu snášela fenka trpělivě.
Léčbu snášela fenka trpělivě.  (﷯Foto ﷯Dejte nám šanci)

Když Dája (11) vykoukla na svět, byla hravé štěně. Její osudový los ale šťastný nebyl. Putovala do útulku a za mřížemi prožila první dva roky života. Pak její zraněná duše prožila muka v rozbolavělém těle. Konec ale vše napravil.

Ani odchod k první nové majitelce Dáje velkou úlevu nepřinesl. Neznala vycházky, mazlení, společnost jiných psů. Špatná péče způsobila, že se fenka začala časem úporně drbat. Svědilo ji celé tělo, nonstop se škrábala, až si rozdrásala kůži do krve. Tehdejší panička problém vyřešila tím, že Dáje místo léčby nasadila kolem krku krunýř. Dál ji svědilo celé tělo k zbláznění. Předními tlapkami už nemohla, ale pomocí zadních se dál drbala.

Už se zdálo, že Dájinku zbaví utrpení jen poslední injekce. Přišla ale spása. Panička se rozhodla, že zoufalého psa nechce, a šoupla ji znovu do útulku. Nakonec v devíti letech skončila v hospicu pro staré a nemocné pejsky Dejte nám šanci v Brně.

„V očích měla smutek a vyděšený výraz, všeho se bála. Ze strachu vrčela, kousala, krčila se, jako by čekala ránu. Její stav byl žalostný. Odrbaná místa po těle, nádory na mléčných žlázách, nemocné oko, polip v uchu...,“ vzpomíná na první setkání s Dájou jeho šéfka Eliška Aňula Vafková. Fenku čekal ještě nemalý boj. V péči Elišky absolvovala odoperování nádorů, vytrhání shnilých zoubků. Začala si zvykat na každodenní omývání a natírání nemocné kůže. Dnes je bez léků, její srst je lesklá a dušička šťastná u nové paničky Jany z Brna, která ji adoptovala. Dája si užívá lásky, vycházek a psí smečky.

Pokus o rekord

Statečná Dája se stala inspirací pro pokus o český rekord »nejvíce psů adopťáčků na jednom místě«. Všechny adoptované hafany s jejich páníčky zve na celorepublikové setkání, které se uskuteční 23. června od 13 hodin v parku Lužánky v Brně. V 15 hodin přijede hafany sečíst komisař z pelhřimovské agentury Dobrý den.

Proč psa adoptovat

Adoptovaný pes není obvykle rozmazlený a bývá za nový domov vděčný. Výhodou je i to, že se většinou jedná o dospělého psa, u kterého je již patrná jeho povaha i vzhled. Navíc podle psychologů: když pomůžu, budu se cítit lépe.

Jak vybírat

Nikdy nedejte jen na první pohled. Slušný útulek by měl zájemci umožnit seznámení s pejskem, procházku, dát čas na rozmyšlenou a neměl by vám psa vnucovat.

Musí mít čas

Mýtus, že útulkoví psy jsou útěkáři, není pravidlem. Musíte ale adoptovanému dát čas, aby si na vás zvykl, aby si zafixoval nový domov. Nejméně měsíc až dva je proto třeba ho držet na vodítku a trénovat přivolání.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.