Zlevnění poslaneckého »žvance«? Jak k tomu přijdou lidi? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Zlevnění poslaneckého »žvance«? Jak k tomu přijdou lidi?

Zlevnění poslaneckého »žvance«? Totální zahleděnost do sebe!
Zlevnění poslaneckého »žvance«? Totální zahleděnost do sebe! (Foto ara)

Kromě velké nespravedlnosti a výsměchu běžným občanům je zlevnění již tak levného poslaneckého jídla špatné i pro ekonomiku. Aha! s experty konzultovalo, jaký důsledek mají neustále pokusy »nadlidí« si urvat za naše daně další a další prebendy. 

Rozhodnutí poslanců si opět snížit přirážku na pochoutky, které si dopřávají ve sněmovní jídelně a zlevnit si již tak levný oběd o pár korun navíc, má několik rovin. První je ekonomická. Přestože zákonodárci tak daleko, aby jedli zadarmo, nedošli, pokřivené směnovní ceny podle ekonoma Lukáše Kovandy mohou způsobit problémy například majitelům restaurací v blízkosti Poslanecké sněmovny. „Dá se očekávat, že se snížením ceny, které je umělá, také uměle zvýší poptávka. A naopak ubyde například zájmců o jídlo v restauracích okolo Poslanecké sněmovny. Věc stojí za zvážení také z hlediska morálního,“ řekl. Malostranští restauratéři by se tak teoreticky mohli podle Kovandy domáhat rovněž ušlého zisku.

Lidé šetří

Advokátka Dagmar Raupachová jako praktik nevidí u soudu šanci rozmrzelého hospodského na úspěch. Ale problém vidí jinde. „Nůžky se rozevírají a v naší společnosti je poměrně veliká skupina lidí, kteří musejí velice šetřit i na jídle. A ti když sledují, za jaké ceny si kupují poslanci, tak si myslím, že to k důvěře společnosti vůči naší státní reprezentaci nepřispívá,“ řekla Aha! A její slova potvrzuje i sociolog Tomáš Kostelecký. „Zlevněné znamená dotované. Otázka je, proč by měl mít poslanec, který rozhodně není chudý, levnější jídlo, než nějaký člověk, který pracuje na úřadu nebo třeba jako řidič autobusu?. Je jasné, že toto lidem nemůže připadat spravedlivé. A je to navíc věc, které každý rozumí a může se k ní každý vyjádřit,“ řekl Aha!

Podle všech oslovených je ale největší problém toto: totální zahleděnost poslanců do sebe. Mají základní plat 76 tisíc korun, další náhrady a příplatky v řádu desetitisíců, ubytování v centru Prahy za hubičku a to vše ze státního, aby reprezentovali ve Sněmovně zájmy lidí. A právě ty lidi, kteří berou třikrát méně a přesto za vše platí »plnou palbu« místo toho naštvou zbytečným gestem, za které by se nemusela stydět ani francouzská královna Marie Antoinetta…

Bude se hlasovat znovu? My v Aha! čekáme…

Nižší přirážku na jídlo (40 procent místo původních 50) schválili poslanci ze Stálé komise pro práci Kanceláře Poslanecké sněmovny. Jenže jen málo z nich vědělo, o čem vůbec hlasuje, případně před hlasováním museli za jinými povinnostmi. Respektive alespoň to nám tvrdí. Pokud se prosadí návrh lidoveckého poslance Jana Čižínského, aby se hlasovalo znovu na zvýšení cen na původní úroveň, dostanou šanci vše napravit. Využijí ji? Aha! se ptalo a 4 členové odpověděli.

ZNOVU ZDRAŽIT

Ondřej Profant (30, Piráti)

„Jsem určitě pro, aby se ceny jídel v Poslanecké sněmovně znovu projednaly a hlasoval bych pro zdražení. Také si myslím, že je důležité, aby se poslanci zaměřili na vážnější problémy naší země.“

ŘEŠIT JINAK

Martin Kupka (42, ODS)

„Pokládám za nesmyslné, aby ceny určovalo hlasovani poslanců. O nich by měl rozhodovat, jako všude jinde, provozovatel restaurace. Chtěl bych, aby se hlasovalo pro to, že si cenu jídel bude určovat provozovatel.“

ZNOVU ZDRAŽIT

Kateřina Valachová (41, ČSSD)

„S únorovym zvýšením cen jsem byla srozuměna a spokojena. Podpořila bych, aby se hodnoty vrátily na tuto úroveň.“

ZNOVU ZDRAŽIT

Petr Gazdík (43, STAN)

„Jsem pro, aby ceny zustaly na původní ( tedy zdražené) úrovni. Rakvičku za 13 nebo 14 opravdu neřeším.“

Takhle pracuje naše Sněmovna: Plno řečí, ale tempo šnečí!

Hlasování o zlevnění jídla ve sněmovních restauracích proběhlo již koncem května, jenže stále není k dispozici zapis ze schůze Stálá komise pro práci Kanceláře Poslanecké sněmovny! Až tehdy bychom v Aha! mohli čtenářům přinést jména těch, kteří hlasovali pro obnovení výhod v papalášském stylu, na které jsme byli zvyklí spíše z dob minulého režimu. Do té doby se budou zkrátka všichni vytáčet, že pro to nehlasovali. Asistent poslance, který si nepřeje být jmenován a jehož jméno redakce Aha! zná, zdržení zápisu dny a dny vysvětloval tak, že tajemnice uvedené komise měla straěné práce a nemohla se k vypracování zápisu dostat.

Včera byl hotový, jenže… Přišel úskok v Kafkově stylu. Členové komise jej nemohli získat, protože ho nebylo možné rozeslat bez podpisu předsedy komise Pavla Kováčika (62, KSČM). A ten při dotazech Aha! na to, proč se pod jeho vedením prohlasovala takováhle drzost, čertí, případně pokládá telefon. Tak pane Kováčiku, pero k papíru a vypusťte tu vlaštovku ven!



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.