I auto vás může nakazit...Vyžeňte z interiéru vozu nebezpečné mikroby a plísně | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

I auto vás může nakazit...Vyžeňte z interiéru vozu nebezpečné mikroby a plísně

Ilustrační foto
Ilustrační foto (archiv)

Dovolená už je za rohem a řada z nás na ni vyráží vlastním vozem. Dlouhá cesta ale může být i hazardem se zdravím. Víme, jak se bránit.

Vysát interiér, vyprášit koberečky a zkontrolovat náplně. Takovou údržbu dělá před dlouhou cestou snad každý řidič. Jenže řada z nás zapomíná na špínu, která není vidět. V útrobách klimatizace se totiž mohou množit bakterie a plísně a teprve při dlouhé cestě uzavřeni v kabině pocítíte jejich sílu.

Typickými příznaky bývá podráždění očí a dýchacího ústrojí, bolesti hlavy, únava, kašel, nepříjemný zápach, bakteriální infekce a alergické reakce. To vše vám může velmi nepříjemně zkazit začátek dovolené.

Může vás i zabít

Mikrobi, kteří se běžně v klimatizaci množí, nejsou žádná neviňátka. Kupříkladu nemoc legionela je způsobena skupinou bakterií, které po vdechnutí mohou zapříčinit onemocnění plic i smrt. Své jméno získala podle skupiny legionářů, které nakazila (221 nakažených, 34 úmrtí) z nevyčištěné klimatizace v hotelu ve Filadelfii v roce 1976.

Prozradí je zápach

Máte pocit, že z klimatizace něco páchne zatuchlinou? Pravděpodobně už je vaše auto nakaženo! Zápach způsobují přemnožené hnilobné bakterie uvnitř klimatizace. Viry a plísně tam mohou být zrovna tak.

Zabijte je ozonem

Profesionální čištění: cena 150 až 500 Kč

Vyčištění vozu ozonem je jedna z nejúčinnějších metod, jak se nechtěných mikroorganismů zbavit. Do vozu se umístí stroj vyvíjející ozon, kabina se uzavře a spustí se klimatizace a cirkulace vzduchu. Ozon bakterie zabije a zbaví auto i zápachu.

Vyžeňte je sprejem

Sprej: cena 90 až 230 Kč

Sprej na dezinfekci klimatizace seženete v každém obchodě s autopotřebami. Jednoduše nastavíte klimatizaci naplno, zapnete vnitřní cirkulaci vzduchu, sklopíte přední sedačky a na zem mezi zadní sedadla postavíte spuštěný sprej. Opustíte auto, zavřete dveře a za 15 až 30 minut je celý prostor kabiny i klimatizace vydezinfikovaný a provoněný.

Použijte pěnu

Sprej: 100 až 200 Kč

Pěna ve spreji s dlouhou hadičkou je velmi účinná, ale vyžaduje trochu zkušeností. Nejlépe ji totiž aplikujete přímo na výparník klimatizace za kabinovým filtrem. Pokud budete pěnu stříkat do výdechů klimatizace, nevyčistí se výparník dokonale a pěna vám může vytéci ven do interiéru a poškodit koberečky, rádio či infotainment pod výdechem.

Přečtěte si
Josef124
22. 10. 2023 • 06:55

Nejhorší je prý klimatizace a topení. Manžel nechává jednou za rok vypustit z klimatizace kapalinu, vyčistit klimatizaci a znovu ji napustit. O zbytek už se starám já. Koupila jsem si různé přípravky na čištění auta z http­s://ww­w.re­vilos­hop.cz­/auto­kosme­tika/ , tak ho pravidelně myju. Nesnáším jezdit se špinavým autem. To si radši dám jednou za měsíc práci s jeho umytím.

Ferenze113
24. 8. 2018 • 14:41

Moc díky za všechny parádní tipy, určitě to budu muset vyzkoušet i na tom svém autě Nejsem si tedy jistý, jestli něco takového v mém Renaultu od https://www.rpz.cz/renault/ mám, ale rozhodně to stojí za to zkusit! ;-)

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.