Odmítají lodě s migranty! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 17. dubna 2024

Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie

Odmítají lodě s migranty!

Na lodi Aquarius se nachází 629 imigrantů.
Na lodi Aquarius se nachází 629 imigrantů. (Foto ČTK, Twitter, wiki)

Ještě to ani nejsou dva týdny od sestavení italské vlády a populisté z Ligy severu a Hnutí pěti hvězd už začali naplno úřadovat! V neděli neumožnili zakotvení lodě s 629 imigranty, které zoufale dochází jídlo. Od včerejška pak do přístavů odmítají vpustit i další loď s 800 africkými přistěhovalci.

„Malta nikoho nepřijímá. Francie lidi posílá zpět, Španělsko chrání svou hranici se zbraněmi... Ode dneška bude Itálie také říkat NE obchodu s lidmi a byznysu nelegální imigrace,“ uvedl na Facebooku italský ministr vnitra Matteo Salvini (45) z populistického Hnutí pěti hvězd. Rozhodnutí nového ministra zavřít italské přístavy souvisí s jeho slibem voličům, že zastaví příchod migrantů do země. Těch údajně od roku 2014 přišlo přes 600 tisíc.
Salvini dokonce poslal dopis vládě na Maltě, v němž jí požádal, aby loď s migranty přijala. Valletta na to reagovala tím, že případ nespadá do její kompetence, protože záchranné operace se uskutečnily v mezinárodních vodách u Libye a koordinovala je právě Itálie.

„Vždy jsme vítali lodě, které zachraňovaly životy na moři a nikdy s tím nepřestaneme! Salvini porušuje mezinárodní právo a opět prokázal, že nám vládne extrémní pravice,“ vyjádřil se ostře proti premiérovi starosta sicilského Palerma Leoluca Orlando (70). Podobně se vyjádřili i další jihoitalští starostové. Migranti byli na palubě lodi Aquarius, kterou spravuje charitativní organizace SOS Mediterranée, všichni se nalodili při šesti záchranných operacích u libyjského pobřeží. Loď se začíná potýkat s nedostatkem jídla, které by jí mělo vystačit pouze do dneška. Záhy navíc připlula k italským břehům další loď Sea Watch 3 vezoucí dokonce 800 z vody vylovených Afričanů. A i tu Italové nesmlouvavě obrátili.

„Chceme vyslat jasný signál,“ komentoval zavření přístavů poslanec Ligy Nicola Molteni. „Buďto se uprchlíkům otevřou i další přístavy – Barcelona, Marseille a Malta – anebo bude blokáda pokračovat,“ dodal. Pomocnou ruku tak lodím záhy nabídly španělské přístavy ve Valencii a Barceloně.

 

Populisté v akci
Loď Aquarius
Kapacita    550 osob
Na palubě     629 osob
Děti bez doprovodu    123
Další děti    11
Těhotné ženy    7

 



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.