Sněmovní restaurace: ZASE SI TO ZDRAŽÍME | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Sněmovní restaurace: ZASE SI TO ZDRAŽÍME

Poslanec Jan Čižinský.
Poslanec Jan Čižinský. (Foto ara)

Skandální zlevnění jídel ve Sněmovně již řeší samotní poslanci. Ti, kteří chyběli na hlasování, nyní chtějí vše vrátit do starých kolejí. Navrhovatelem bude Jan Čižinský (40, KDU-ČSL).

*Minulý týden jste Aha! řekl, že navrhnete, aby Stálá komise pro práci Kanceláře Poslanecké sněmovny znovu zdražila jídlo pro poslance, které na minulé schůzi zlevnila...
„Ano, já jsem na celé minulé schůzi koncem května nebyl, protože jsem měl jiné povinnosti. Vlastně bych stihl jen poslední bod jednání nazvaný různé. V něm se ale nikdy nic důležitého neprobíra. Trochu mě tedy překvapilo, že tam ten bod o zlevňování jídla byl najednou zařazen. To z mého pohledu určitě nebylo standardní.“


*Kdybyste hlasoval, tak byste změnu nechtěl?
„Byl bych samozřejmě proti. To zlevnění, ke kterému došlo, je pro mě nepřijatelná věc.“

*Kdy vás napadlo, že opětovné zdražení jídla navrhnete? Podepsal se na tom i mediální tlak?
„Ten nápad jsem dostal ihned, jakmile jsem se dozvěděl o tom neplánovaném zlevnění.“

*Kdy by se o jídle mohlo jednat?
„Dnes se chci sejít s některými členy komise. Potřebuji sehnat podpisy alespoň dvou pětin z nich. A tím svoláme další schůzi.“

*Kdy by k hlasování mohlo dojít?
„O termínu schůze většinou rozhoduje předseda komise, který může o svolání schůze také rozhodnout sám (je jím šéf komunistických poslanců Pavel Kováčik, pozn. red.).“

*Je podle vás reálné, aby se zlevnění jídla odhlasovalo?
„Určitě ano, i s ohledem na ten mediální zájem.“




Jak to bylo s cenami v Parlamentu
5 %
Jen pětiprocentní přirážka platila až do letošního února, a poslanci si tak užívali jídla za pakatel.
50 %
Skokové navýšení navrhli Piráti letos v únoru, aby se ceny ve sněmovní kantýně alespoň trochu přiblížily realitě. Prošlo to, ale ne nadlouho.
40 %
Navýšení přirážky bylo pro některé zákonodárce moc a začali brblat. Tak v květnu Stálá komise pro práci Kanceláře Poslanecké sněmovny, v níž je i Čižínský, rozhodla, že se sníží na 40 %. Snížená přirážka platí na polévky, saláty, moučníky, snídaně a studenou kuchyni.


Poslanec má promile alkoholu o 170 Kč lacinější
Chlap z pražské Malé Strany se rád napije a ví, kde mají pivo jako křen. Když ale bere průměrný plat, v hlavním městě někdy musí koupit běžný ležák v plastu. To poslanec s téměř trojnásobným příjmem dostane lahodný mok za pár šupů i na ubrousku s logem Sněmovny! Jak velký je to rozdíl, zmapovalo Aha!.
Říká se, že vláda, která lidem zdraží pivo, padne. Ale co komora, která pije pivo laciněji než lid? Od minulého týdne, kdy si poslanci nečekaně zlevnili už tak neuvěřitelně laciné jídlo ve sněmovní restauraci (oběd za padesátikorunu je realitou), Aha! sleduje jejich všemožné výhody.


Jedna z nich? Ultralaciný alkohol! Ten sice do schváleného zlevnění nespadá, není ale divu, že tolik poslanců uvízlo »v síti«, když pletli slova u sněmovního pultíku. Je to prostě tak strašně výhodné. Vedení komory muselo dokonce na skoro čtyři roky zakázat nalévání a prodej alkoholu v tamních podnicích v době schůze (nové osazenstvo ho letos zase povolilo).


Když jsme nakoukli do nápojového lístku, který personál předloží poslanci, nestačili jsme se divit. Panák za třicet? Žádný problém! A velké pivo desítka za 17 korun? To nenajdete snad nikde v Praze, natožpak v turisticky populárním centru, kde se Sněmovna nachází. Když se chce tedy zákonodárce dostat na své půdě do tzv. veselé opilosti (kolem jednoho promile), má to, podle toho, co pije, kolik váží a co předtím pojedl, za dvě tři stovečky. A přitom bere 75 900 korun hrubého, nemluvě o náhradách v řádu desítek tisíc. To náš občan s průměrnou hrubou mzdou 30 tisíc musí platit klidně dvakrát víc. A to jsme brali ceny jedné z cenově nejpřívětivějších hospod v okolí sněmovní budovy...  

PROMILE NA POHODU
nápoj    cena pro poslance    cena pro občana    rozdíl
5 velkých piv (10°)    85 Kč    220 Kč    135 Kč
2 fernety (po 5 cl)    56 Kč    88 Kč    32 Kč
1 slivovice (po 5 cl)    45 Kč    45 Kč    0 Kč
celková cena    186 Kč    353 Kč    167 Kč

PROMILE NA SÍLU
nápoj    cena pro poslance    cena pro občana    rozdíl
4 bílá vína (po 2 dl)     136 Kč    204 Kč    68 Kč
2 whisky (po 5 cl)    76 Kč    125 Kč    49 Kč
2 becherovky (po 5 cl)    60 Kč    112 Kč    52 Kč
celková cena    272 Kč    441 Kč    169 Kč
Pozn. Ceny srovnávají nápojový lístek v jedné ze sněmovních restaurací a v malostranské hospodě U Tří zlatých trojek. Menu se někdy odlišují v objemu nápojů, ty byly přepočítány na cenu. Počty vycházejí z aplikace Alkoholmetr.cz, modelovým případem je muž o 90 kg váhy, který pil mezi sedmou večerní a půlnocí.

Bohatství na dně sklenky aneb Srovnání přes platy
*Pokud poslanec bere jen základní plat, čistého mu zbude kolem 54 tisíc. Z toho si dovolí 292 pitek na bázi piva, jak s nimi počítá tabulka. A těch vinných skoro 200.

*To občan s průměrnou hrubou mzdou 30 tisíc (čistého je to cca 22,7 tisíc korun) má na 64 promilí dle prvního příkladu a 51 dle toho druhého.  

Výzva Aha!
Jste zaměstnancem v Poslanecké sněmovně? Máte k tématu co říci? Zaručíme anonymitu. Pište na aha@ahaonline.cz nebo na aha@aha.cz.

Přečtěte si
zadnice
12. 6. 2018 • 09:37

Běžte už do háje páni "poslanci"!!! Máte mít ceny jako ostatní občané, ne-li vyšší při vašich příjmech!!!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.