»Skleněná paní« Petra Hurtová uspořádala sbírku: Dominik (9) je na úrovni miminka! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

»Skleněná paní« Petra Hurtová uspořádala sbírku: Dominik (9) je na úrovni miminka!

Babička s Dominikem.
Babička s Dominikem. (Foto Aha! – D. Malík)

Říkali, že se dožije jen dvou let. Dominik (9) přežil, ale je na úrovni miminka. Stará se o něj babička (56), maminka totiž pečuje o další tři mladší děti (4, 7, 8). Pomoci rodině chce i »skleněná paní« Petra Hurtová (33).

Dominik se narodil s nedovyvinutými plícemi, podle lékařů byl ale jinak úplně zdravý. „Ve třech měsících byl očkován hexavakcínou, noc proplakal a druhý den ho odvezli do nemocnice s otokem mozku,“ vypráví babička Sylvie Klomfarová.

Oživovali ho
Už při převozu do nemocnice chlapce záchranáři půl hodiny oživovali v sanitce. Následovala řada operací hlavy. „Odebrali mu na pravé straně hlavičky kost a uvolnili otok. Potom prodělal operaci kýly. Následně bylo zjištěno, že se mu nevstřebává mozkomíšní mok a byl mu zaveden stent, který, mok odvádí z hlavy do bříška,“ vypočítává některé zásahy lékařů babička, která se o vnuka stará.

Postižení sourozenci
„Domča je moje všechno a zůstane u mě, dokud budu živa,“ říká babička odhodlaně. „Loni mi zemřel manžel po boji s rakovinou. Do té doby jsme na Dominika byli dva. Připravuji jeho rodiče, že se budou muset o Domču postarat sami, až tu nebudu,“ popisuje babička. Byl by to ale problém. Maminka chlapce se stará o Dominikovy tři mladší sourozence. Jednomu byla diagnostikována porucha pozornosti spojená s hyperaktivitou, dalšímu autismus, u třetího zatím podezření na autismus.

Fyzicky je jako tříměsíční
Podle babičky se chlapec po operaci vrátil na úroveň novorozence a teď by se jeho fyzický stav dal srovnat se stavem tříměsíčního miminka. Psychicky a hlavně citově by se dal srovnat se 1,5﷯letým dítětem. „Rozumí nám v základních věcech. Ovládá slůvko NE. Cokoliv se mu nelíbí, má žízeň, je počůraný oznamuje NE... Umí se smát, projevit radost, vztek, lítost. Když dám jeho ručičky kolem svého krku, začne se tulit a otvírá pusinku na hubičky,“ popisuje babička.


300 tisíc na plošinu
Příběh babičky a jejího vnuka zaujal handicapovanou sportovkyni Petru Hurtovou. Sama trpí vzácnou genetickou chorobou Osteogenesis imperfecta, která způsobuje extrémní křehkost kostí. Rozhodla se uspořádat sbírku, která má za cíl získat 300 tisíc. Ty by babička chlapce potřebovala na pořízení schodišťové plošiny. „Problém je, že Dominika musí několikrát denně větším kočárem vyvážet devět schodů k výtahu, aby se dostali do druhého ﷯patra,“ říká Hurtová. Babička vnitřek bytu přestavěla, uvnitř jsou i kolejnice, aby mohla Dominika přesunovat. Na plošinu ale chybí peníze.

Pomůžete jim?
Pokud chcete pomoci, je zřízen transparentní účet „Cesta domu pro Dominika“ u Československé obchodní banky a jeho číslo je 283251941/0300.

Petra Hurtová s Domčovou babičkou.

Petra Hurtová s Domčovou babičkou.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.