První výročí protikuřáckého zákona: Cigaretu si zapálí míň lidí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

První výročí protikuřáckého zákona: Cigaretu si zapálí míň lidí!

Podle dat ministerstva financí se na spotřební dani na tabákové výrobky vybralo za rok 2017 přes 56 miliard korun.
Podle dat ministerstva financí se na spotřební dani na tabákové výrobky vybralo za rok 2017 přes 56 miliard korun. (Profimedia.cz)

Protikuřácký zákon platí již rok. A podle ministerstva zdravotnictví přináší své ovoce. Průzkum totiž tvrdí, že kuřáků v Česku meziročně ubylo. I tak ale stát zaplatí ročně za náklady spojených s kouřením až 100 miliard korun. Na spotřební dani z tabáku ale každoročně vybere výrazně méně...

Podle dat ministerstva financí se na spotřební dani na tabákové výrobky vybralo za rok 2017 přes 56 miliard korun. To na pokrytí zhruba stomiliardového nákladu zjevně nestačí. Zbytek zaplatí i nekuřáci.

Drazí pacienti
Podle předsedy České kardiologické společnosti Miloše Táborského stojí jen zprůchodnění tepny, které kouření ucpává, průměrně 100 tisíc korun. „Jsou pacienti, u kterých se musí ten zákrok provést na několika tepnách, takže to stojí více. Do toho započtěte i hospitalizaci a další náklady,“ řekl Aha!. Za loňský rok podobný zákrok prodělalo asi 15 tisíc lidí a stálo nás to více než miliardu korun.

Kuřáci ubývají
Podle průzkumu Eurobarometr v Česku kouří asi pětina obyvatel a za rok se u nás spotřebuje zhruba 21 miliard cigaret. Čísla ministerstva ale ukazují, že kuřáků ubývá. „V souvislosti s protikuřáckým zákonem nejnovější data ukazují, že jsme se vydali správnou cestou. Oproti roku 2016 došlo k poklesu aktuálních kuřáků o 3,5 % (ať už pravidelných nebo příležitostných, pozn. red.). A to jsou teprve čísla za prvních šest měsíců účinnosti zákona,“ uvedl ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (31, za ANO). Jak ale upozorňuje, i jeden rok je krátká doba na to, aby se dalo určit, jestli zákon skutečně funguje.

Umíráme méně
Podle dat na nemoci oběhové soustavy, které prokazatelně souvisí s kouřením, umírá téměř 50 % žen a kolem 42 % mužů. Podle Táborského se toto číslo za poslední roky snižuje. Navíc rozdíl dožití mezi kuřákem a nekuřákem je 7 let. Nicméně stále varuje před infarktem myokardu, který kuřáky často postihuje. „Nekouření po infarktu sníží riziko jeho opakování o 50 procent,“ dodal.

Rok se zákazem
Poslední květnový den je brán jako Mezinárodní den bez tabáku. A právě loni ministerstvo zdravotnictví zavedlo tzv. protikuřák. Kvůli němu nesmíme kouřit v restauracích a hospodách, ale pouze na zahrádce. Podle průzkumů rezortu i Univerzity Karlovy panuje se zákazem spokojenost u až 70 procent respondentů.


Víte, že...
...podle dat ministerstva v roce 2017 jen třetina lidí slyšela od svého lékaře, že by měli přestat kouřit? Oproti roku 2016 je to pokles o 7 %.
...5,2 % aktuálních kuřáků v loňském roce podle výzkumu používalo elektronickou cigaretu?

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.