Rodiče nakupovali a dítě nechali na parkovišti - Holčička (3) trpěla autě, kde bylo 48 stupňů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Rodiče nakupovali a dítě nechali na parkovišti - Holčička (3) trpěla autě, kde bylo 48 stupňů!

Strážnice vynáší z rozpáleného auta tříletou holčičku.
Strážnice vynáší z rozpáleného auta tříletou holčičku. (Foto Městská policie Brno)

Dítěti šlo o život! Rodiče nechali svoji dcerku (3) v rozpáleném autě a šli nakupovat. Na parkovišti u obchodního centra v brněnských Bohunicích zasahovali strážníci.

Dívenku v autě zahlédl kolemjdoucí muž. Ten ihned přivolal strážníky. Když přijeli, teplota uvnitř auta už byla kolem 48 stupňů. Děvčátko začalo ve výhni kolabovat. „Seděla se svěšenou hlavičkou a ztěžka dýchala,“ popsal záchrannou operaci strážník Jakub Ghanem.

Uvnitř auta šplhala teplota k 48 stupňům.

Vysvobodili ji

Městští policisté na nic nečekali. Ihned teleskopickým obuškem rozbili okno vozu a dítě vysvobodili „Neboj se, hodná holčička...“ konejšila v náručí vysvobozenou dívku strážnice. Ta jí podávala po malých doušcích vodu a otírala jí čelo mokrými kapesníky.

Vymlouval se

V té chvíli přišli z obchodu rodiče, obtěžkáni taškami. Otec se zprvu vymlouval, že byli pryč jen pět minut. Ze lži jej nakonec usvědčila i jeho manželka, která přiznala, že mezi regály strávili nejméně 20 minut. Oba rodiče teď čeká policejní vyšetřování. Dítě je naštěstí v pořádku.

Víte že...

...přehřátí může u malých dětí skončit i smrtí? Kupříkladu následkem otokem mozku a celkového kolapsu organismu.

Strážník rozbil sklo teleskopickým obuškem.

Nebezpečný úpal

K přehřátí organismu, dobře známému jako úpal, dochází tehdy, není-li tělo schopné odvádět nahromaděné teplo. Předpokladem úpalu přitom není výhradně pobyt na přímém slunci! Dítě lze přehřát v nevětrané místnosti, v autobuse, v autě či během nemoci, kterou doprovázejí vysoké horečky. Kritický je nedostatek tekutin.

Jaké jsou příznaky?

Na nebezpečný stav obvykle upozorní nevolnost, zvracení, malátnost, apatie, zvýšená teplota, až 41 stupňů Celsia, zmatenost či dokonce tuhnutí šíje. Čím je dítko mladší, tím je stav vážnější. Ve výjimečných případech může dojít až k bezvědomí, otoku mozku, šoku a celkovému kolapsu organismu.

Jak to probíhalo

Nahlašovatel strážníkům:

„Všiml jsem si, tady je dítě úplně zborcené potem, ale úplně. Hýbe se, dýchá, tak jsem ještě nebušil do okna.“

Strážník do vysílačky:

„Dítě je při vědomí, klimbá mu hlavička, budeme rozbíjet okno, potřebuju na místo erzetu (rychlá záchranná služba – pozn. redakce). Je mu tak dva, dva a půl roku.“

Strážník po rozbití okna:

„Vytáhni ho! Hodná holčička, hodná!“

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.