Ochutnejte fialový chřest! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Ochutnejte fialový chřest!

Nový fialový chřest má hodně antioxidačních účinků.
Nový fialový chřest má hodně antioxidačních účinků. (Foto Aha! – M. Protivanský, Profimedia.cz)

Je zdravý, hubne se po něm a patří mezi afrodiziaka! Řeč je o chřestu, který se v těchto dnech sklízí v Hostíně u Vojkovic na Mělnicku. Kromě zeleného a bílého tam začali nově pěstovat i fialový.

Největší  farma chřestu v České republice očekává, že letos sklidí 300 tun této zeleniny. „Minulý rok jsme sklidili více bílého než zeleného. Letos je to půl na půl,“ řekl Jan Charvát ze společnosti Český chřest.


Zkouší novinky
Pěstitelé zároveň tuto sezonu zkouší i nové odrůdy. „Poprvé jsme zasadili i speciální fialový chřest. Chtěli jsme vyzkoušet něco jiného. Chuťově je to něco mezi bílým a zeleným,“ uvedl Charvát. Kdo by chtěl novinku vyzkoušet, musí si ale počkat. Celý proces od sazeničky až k potravině totiž trvá až tři roky. „Pár jsme jich měli i letos a byl o ně docela zájem,“ prozradil.

Antokyan barví
A čím je vlastně fialová pochutina výjimečná? „Fialová barva je v chřestu způsobena barvivem, kterému se říká antokyan. A to má obrovský antioxidační efekt, takže vlastně víc chrání naše zdraví. Nutriční vlastnosti, co se týče obsahu vitaminů a minerálních látek, mají všechny tři druhy obdobný,“ vysvětlil výživový specialista Petr Havlíček.

Proč si ho dát?
Chřest má velmi blahodárné účinky na zdraví. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi, povzbuzuje činnost ledvin, léčí kožní nemoci, upravuje krevní tlak, pomáhá udržet zdravé cévy a silné srdce, upravuje hladinu cukru v krvi a zmírňuje menstruační bolesti. Zároveň je i afrodiziakem, takže pokud vás čeká romantický večer, můžete si ho zpestřit právě touto lahůdkou. Doporučuje ho i výživový poradce Petr Havlíček.

Víte, že...
...český chřest se dodával na císařský dvůr ve Vídni, do Německa a Říma? ...jeho sláva byla utlumena v 50. letech minulého století, kdy byl považován za buržoazní zeleninu?

Asparágus se používá i na zdobení kytic



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.