Jak Američané napálili Hitlera: Pod falešným městem | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Jak Američané napálili Hitlera: Pod falešným městem

Domy neměly ani dva metry.
Domy neměly ani dva metry. (Foto ara)

Kdyby tohle byl Hitler věděl, vzteky pukne! Američané ho pěkně tahali za nos, schovali celou obrovskou fabriku a vesele v ní vyráběli letadla, legendární bombardéry B-17, které nakonec přispěly k porážce Německa. Továrnu Boeing v Seattlu totiž hollywoodští architekti zamaskovali obrovskou střechou, na které vystavěli falešné městečko z papundeklu, síťoviny a překližek.

Nic není, jak vypadá, co si budeme povídat. A když se zdálo, že jsou Japonci příliš blízko u západních břehů Spojených států, rozhodli se Američané ochránit strategická místa. Nad továrnou na letadla roztáhli obrovskou střechu o velikosti osmi fotbalových hřišť. Architekt z filmových studií v Los Angeles Edward Huntsmen-Trout na ní vybudoval ulice, domy, parky a zahrady.

Prvotřídní kulisy. Vše nakašírované, jak bylo v Hollywoodu zvykem. Na střeše z desek se vystavěly domy, které neměly ani dva metry, šlo přece o to, aby z letadla působily dojmem skutečných baráků. Stromy a keře obstaraly sítě s lakovaným drůbežím peřím. A pod tím vším 30 tisíc dělníků a dělnic montovalo 300 bombardérů měsíčně!

Nikdo si ničeho nevšiml, vše vypadalo ze vzduchu jako poklidná městská čtvrť. Aby byla iluze dokonalá, chodili na střechu herci a herečky, slunili se tady, dělali pikniky a vytvářeli dojem obydlené oblasti. Podobným způsobem se překryly i další továrny, dochovaly se však snímky pouze z fabriky na boxingy. Zajímavé je, že se to neprovalilo. Skvělý underground!

Celý článek si můžete přečíst v tištěném vydaní nedělního deníku Aha!



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.