Sopka Kilauea chrlí už tři týdny lávu a požírá lesy, vesnice i silnice: Havajští bohové se zlobí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Sopka Kilauea chrlí už tři týdny lávu a požírá lesy, vesnice i silnice: Havajští bohové se zlobí

Sopka stále chrlí lávu
Sopka stále chrlí lávu (Reuters)

V Česku je zemětřesení, není to nic příjemného, když se s vámi houpe celý obývák. Jenže na Havaji mají mnohem větší problém, rovnou celou sopku. Aktivní, až běda, chrlí lávu, dýmá vysoko do nebe. Katastrofa, vulkán Kilauea požírá domy, silnice i auta. Láva se teď navíc doplazila až k oceánu a zamořila ovzduší jedovatými výpary.

Láva krají ostrov na části
První varující zemětřesení se ozvala na začátku měsíce, 3. května pak sopka poprvé »zařvala« a začala okolo chrlit žhavou lávu. Evakuovány byly bezmála 2000 obyvatel přilehlých měst. To ale ještě sopka tak úplně neukázala, co všechno umí... Zatím největší výbuch Kilauey Havaj zaznamenala minulý víkend. Z kráteru se vyvalil oblak dýmu a popela. Láva o teplotě kolem 1000 °C zatarasila dálnici. Její jazyky devastují lesy, domy, auta. Na několika místech mimo vulkán se tvoří fontány, které chrlí smrtící žhavou směs do výšky šesti metrů. Vzduchem poletují kusy roztavené horniny o velikosti lednice, menší kameny dolétnou až deset kilometrů daleko. Jednoho člověka kus horniny zasáhl a je těžce zraněn.

Hrůzám není konec
Domy, které apokalypsu alespoň prozatím přečkaly, zasypal sopečný popel. Ale láva se valí dál. Doputovala až k pobřeží a při styku s mořskou vodou vytváří jedovatý mrak, který je pro člověka velmi nebezpečný. Do vzduchu se podle odborníků uvolňují drobné částečky podobné úlomkům skla, které mohou způsobovat dýchací i kožní problémy. Kilauea zřejmě neřekla poslední slovo. „Pod povrchem je stále dost magmatu. Erupce asi budou pokračovat,“ uvedla americká vulkanoložka Wendy Stovall s tím, že současný stav může trvat i několik měsíců.

Celý článek si můžete přečíst v tištěném vydaní nedělního deníku Aha!

Řádění havajské sopky pokračuje:



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.