Jelen jako upír Drákula | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Jelen jako upír Drákula

Muntžak
Muntžak (Foto Profimedia.cz)

Ne, tohle není výtvor šíleného taxidermisty, který vycpává zvířata, ale samotné matky přírody. Mrňavý jelen s tesáky hodnými hraběte Drákuly se skutečně prohání divočinou, bát se ho ale nemusíte, je malý a bázlivý.

Nemají paroží, místo toho se ale pyšní výraznými špičáky podobnými klům. Mají je ale jen dospělí samci na obranu a pro období páření, krev vám vysát nechtějí. Podle vědců byli dříve všichni jeleni menší a měli paroží i kly. Jenže někteří vyrostli a zůstali jim jen parohy, zatímco ti menší o ně přišli a mají tesáky. Existuje jich hned několik druhů a žijí po celé Asii. Kvůli svému netradičnímu zjevu i pověrám jsou ale častým cílem lovců, a tím pádem i ohroženými druhy. Každý zubatý jelínek je specifický něčím jiným. Ten čínský má největší zuby, kabar je zase nejžádanější u pytláků, ovšem ne pro unikátní špičáky.

Na roztomilého jelínka dost děsivá lebka.



Kabar

Po tomto druhu baží pytláci nejvíc, jejich žláza totiž vyměšuje pižmo, které mají na značkování území, ovšem lidé z něj vyrábějí luxusní parfémy, považují jej za afrodiziakum a lék. Na černém trhu stojí kilogram až 980 tisíc korun, a to už pytlákům stojí za risk. O kabarovi měděném už se mělo dokonce za to, že vyhynul, po 60 letech ho ale znovu uviděli v afghánských lesích.

Kabar

Muntžak
Pod tímto podivným jménem se skrývá desítka různých jelínků, kteří žijí od Indie až po jižní Čínu, Tchaj-wan a Indonésii. Jednomu z nich, muntžakovi malému, se přezdívá štěkající podle zvuku, který vydává při vábení samic. Sami si ho můžete poslechnout i v českých zoo.

Srnčík čínský
I když samec váží jen do 14 kg, jeho kly mívají poctivých 8 cm. Umí je dobře použít, když si hájí území, konkurenci zraní do krku a šíje a někdy i zabijí. Doma v Číně si jich příliš neváží, loví je jednak kvůli masu, pak pro mlezivo, které používají v lidové medicíně, a pro zemědělce jsou to škůdci, protože se pasou na polích. Zabydleli se ale i ve Velké Británii. Tam je přivezli do zoo a obor, jenže zubatci raději utekli do lesa. Jinak jejich délka nepřesahuje 1 m a výška 55 cm.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.