Manželé Jaroslav (†88) a Milena (†85) z Hodonína: Dům za 1,5 milionu odkázali městu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Manželé Jaroslav (†88) a Milena (†85) z Hodonína: Dům za 1,5 milionu odkázali městu

V tomto domě prožili manželé přes 50 let.
V tomto domě prožili manželé přes 50 let. (Foto Aha! – Hynek Zdeněk, Antonín Kučera)

Prožili v něm půl století. Na konci života si manželé Jaroslav (†88) a Milena (†85) Žůrkovi přáli, aby jejich dům pomohl lidem v tísni. Odkázali proto svůj dům městu.

K velkorysému činu vedla manžele i zkušenost, kterou si sami prošli. „Dlouhé roky v domě žili se svou postiženou dcerou. Když jí bylo 40, zemřela, a od té doby tam žili sami,“ zavzpomínala Bohuslava Vychodilová (70).
Ta dvojici znala desítky let. „Před 48 lety mi pan Žůrek fotil svatbu. Byli to velmi příjemní a hodní lidé. Vždy, když jsme se potkali, dali jsme spolu krátkou řeč,“ doplnila Vychodilová.

Šli po něm komunisté
Manželé neměli lehký život. Jaroslav musel v mládí předčasně ukončit studia na Uměleckoprůmyslové škole v Brně, protože byl pro komunisty politicky nespolehlivý. Vojnu prožil u Pomocných technických praporů. Přesto se stal úspěšným malířem. Když před čtyřmi lety zemřel, odkázal městu polovinu domu. Milena zemřela loni a odkázala městu i tu druhou.


Hodonín dům přijal
„Byli bychom hloupí, kdybychom závěť nepřijali. Nepamatuji se, že by nám někdo v posledních deseti letech odkázal takto velký majetek, který má odhadní cenu 1,5 milionu korun,“ uvedl místostarosta Hodonína Jiří Janda (54, ČSSD). Dům město využije pro Psychocentrum Domeček pomáhající lidem v tísni. Poslouží jako chráněné bydlení pro duševně nemocné. 


Brňanka obdarovala zoo
K podobnému kroku se rozhodla i žena v Brně. Veškerý svůj majetek včetně bytu odkázala v závěti brněnské zoo. Ta by chtěla bydlení využít jako služební byt pro studenty na praxi nebo pro odborníky na návštěvách. Zahrada totiž mohla až dosud své hosty ubytovat jen ve třech kamrlících nad prodejnou suvenýrů U Tygra.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.