Unikátní objev: Našli poklad za 370 miliard! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Unikátní objev: Našli poklad za 370 miliard!

Potopená galeona San Jose v roce 1708
Potopená galeona San Jose v roce 1708 (Foto ČTK, ara)

Odborníci mu přišili výstižnou přezdívku »svatý grál mezi lodními vraky«. Útroby španělské plachetnice San Jose, která před 310 lety ztroskotala nedaleko břehů Kolumbie, totiž ukrývají poklad v hodnotě až 375 miliard korun! A ten bude nejspíš už brzy vyzvednut!

Třístěžňovou a 62 děly osazenou galeonu španělského námořnictva potopili Angličané 7. června 1708 nedaleko opevněného přístavu Cartagena během tzv. války o španělské dědictví. Loď tenkrát vezla zhruba 200 tun smaragdů, zlata a stříbrných mincí! Má se za to, že jde o největší poklad všech dob utopený v moři!

Hádky o vlastnictví

Trosky San Jose lokalizovala už v roce 1982 americká společnost Sea Search Armada (SSA). Tím se však jen zažehl dlouhý spor o to, komu vrak s pokladem vlastně patří a kdo jej vyzvedne. Nárok na něj si totiž dodnes dělají SSA, Španělsko, pod jehož vlajkou loď vyplula, a v první řadě Kolumbie, v jejíchž výsostných vodách ztroskotala. „Jde o nejcennější poklad v dějinách lidstva. V Cartageně mu postavíme vlastní muzeum,“ sliboval už před třemi lety tamní prezident Juan Manuel Santos (66).

Od té doby se ale nic nedělo – až teď! Kolumbijská vláda je nejspíš už blízko vyzvednutí vraku, svolila totiž ke zveřejnění nových podrobností o jeho zkoumání, kterým pověřila oceánografický institut Woods Hole.

Dokonalé detaily

Ten k San Jose vyslal autonomního potápěčského robota REMUS 6000 a teď zveřejnil jeho detailní záběry pokladu. „Z velké části je pokryt sedimenty, ale robot se k němu dostal tak blízko, že jeho kamery s vysokým rozlišením byly schopny jej natočit do nejmenších detailů. Vidět jsou i takové drobnosti jako třeba dekorativní vyřezávání na dělech,“ prozradil šéf expedice Mike Purcell.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.