Plzeň má lví trojčata: Ségra, my tě ochráníme! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Plzeň má lví trojčata: Ségra, my tě ochráníme!

Dva lví kluci a jedna holčička jsou novými přírůstky plzeňské zoo.
Dva lví kluci a jedna holčička jsou novými přírůstky plzeňské zoo. (Foto zoo Plzeň )

Velká radost panuje v plzeňské zoo. Samice vzácného lva berberského Tamika (4) přivedla na svět tři lvíčata – dva kluky a slečnu. „Jsou v porodním boxu oddělená od ostatních lvů a celý pavilón je pro návštěvníky uzavřený. Zatím k nim nechodíme, necháváme je v klidu. 

Odhaduji, že lvíčata mají každé kolem 2 kg,“ řekl mluvčí zoo Martin Vobruba s tím, že se o ně maminka vzorně stará. Jde už o druhá mláďata této samice. Tamika poprvé přivedla na svět před dvěma roky lví holčičku Amiru. Týden po porodu ale přišla o mléko, takže ošetřovatelé jí museli mládě odebrat a přikrmovat. Později ho vrátili zpět k matce. Nová lvíčátka uvidí návštěvníci v létě.

Otec Matýsek

Maminka lvíčat Tamika (4).

Lev berberský

V přírodě je již vyhynulý. V zoo přebývají poslední desítky kusů. Dříve žil v horách Maroka, Alžírska a Tuniska. Samice váží až 160 kg, samci až 200 kg. Živí se masem velkých a středních kopytníků. Samice je březí 110 až 113 dní a rodí dvě až čtyři mláďata.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.