Chebskem opět otřáslo zemětřesení: 4,1 stupně Richterovy stupnice. Strach vyhnal lidi před domy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Chebskem opět otřáslo zemětřesení: 4,1 stupně Richterovy stupnice. Strach vyhnal lidi před domy!

Eva Kedličková ukazuje na praskliny na fasádě kostela v Novém Kostele. Způsobilo je ale zemětřesení v minulých letech.
Eva Kedličková ukazuje na praskliny na fasádě kostela v Novém Kostele. Způsobilo je ale zemětřesení v minulých letech. (Foto Aha! – Kateřina Moravcová)

Jezdily postele, řinčely skleničky a lidé vybíhali z domů. Velice neklidnou noc z pondělí na včerejšek mají za sebou lidé v západních Čechách. Už po několikáté za krátkou dobu je totiž vyděsilo zemětřesení.

Nejsilnější otřes byl 4,1 Richterovy stupnice a proběhl okolo pondělní 23. hodiny, epicentrum bylo nedaleko Lubů. „ Otřesy se ale zdály být silnější, než se naměřilo. Bylo to dáno tím, že zemětřesení bylo v mělké hloubce, a to kolem sedmi kilometrů, zatímco ty předchozí byly v hloubce zhruba devět kilometrů,“ vysvětlila seismoložka Jana Doubravová.

1985: Létaly cihly

A právě taková síla vyhnala z domu i Evu Kedličkovou (51) z Nového Kostela. „Postel se mnou odjela až ke skříni. Nádobí se třáslo v kredenci, tak jsem rychle vyběhla před barák,“ líčí neklidnou noc. Podobné zážitky má mnoho lidí z Nového Kostela, místa, pod nímž bývá často epicentrum otřesů. Mnozí tu žijí od narození a tak si několik zemětřesení pamatují. „To nejničivější bylo v roce 1985. Toho dne, 21. prosince, létaly cihly ze zdí ven. To bylo něco neuvěřitelného a opravdu už něco podobného nechci nikdy zažít,“ otřásla se hrůzou Eva Kedličková.

Stejné jako na Islandu

Zemětřesné roje na Chebsku jsou světovým unikátem, a to zejména kvůli doprovodným akustickým jevům. Samotnému chvění totiž předchází ohromná rána nebo hučení. Podobně probíhá zemětřesení jen na Islandu.

Vlny až v Praze

Sociální sítě zaplavily desítky komentářů lidí, kteří otřesy cítili dokonce až v Praze. Hlavní město je přitom od epicentra vzdálené přes 150 kilometrů.„Hlásil mi kolega, že zemětřesení bylo cítit v Bohnicích, Letňanech, Kobylisích i na Chodově. Je to především proto, že v noci si lidé spíše všimnou i slabších záchvěvů,“ dodala seismoložka Jana Doubravová.

V pohotovosti byli i vodohospodáři
Jen několik kilometrů od epicentra se totiž nachází přehrada Horka. Vodní hladina se během chvění může nebezpečně rozvlnit. Na vše se tedy okamžitě dohlíží. „Jakmile je zemětřesení silnější než 3,5 stupně, musíme celé vodní dílo zkontrolovat,“ říká hrázný Pavel Císař.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.